Πέθανε ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσοβόλας

3:42 μ.μ. - Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
03:02 μ.μ. - Παρ, 25/42/2022
Image: Πέθανε ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσοβόλας

Τι είχε πει για το περιβόητο «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα» το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς Οικονομικών της Μεταπολίτευσης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από σκληρή, αλλά άνιση «μάχη» που έδωσε με τον καρκίνο, άφησε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/02), όντας διασωληνωμένος, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς Οικονομικών της Μεταπολίτευσης.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας, ενώ σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977, ενώ επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στη συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, παρέμεινε σταθερά στο Υπουργείο Οικονομικών, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο όμως μετά το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, ο οποίος από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Τον Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.

Αρνήθηκε μάλιστα να εξαγοράσει την ποινή του και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έκαναν έρανο για να μαζέψουν το ποσό, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα μαχητικός κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Μετά τη νίκη ωστόσο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη. Παρά τη χάρη αυτή όμως, δεν θέλησε να συμμετάσχει στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τον Οκτώβριο του 1995 είπε «αντίο» στο ΠΑΣΟΚ λόγω ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το ΔΗΚΚΙ κατάφερε να μπει στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, όμως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό. Αφού συνέχισε την πολιτική του δράση, το 2004 πρότεινε τη διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30ής Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, ενώ από τις τελευταίες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, της οποίας ήταν συνήγορος στη δίωξή της για το σκάνδαλο Novartis.

Ήταν επίσης συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008, που έκλεισε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δύο παιδιά.

Τι είχε πει για το περιβόητο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε συνδεθεί με την περιβόητη φράση «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», την οποία είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τα έδωσε όλα» και πως επρόκειτο για ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία.

«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο One TV το 2019.

«Είχα πει με όποιον συντονιστή θέλει η ΝΔ, με όποιον δημοσιογράφο, σε όποιο κανάλι, εγώ να έρθω με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Και ποτέ δεν πήρα απάντηση, ούτε θέλουν ποτέ. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες» είχε τονίσει ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Υπενθύμισε δε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα.

«Γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα τον μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι, στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» είχε αναφέρει.

sputniknews.gr