Περί …ΚΕΡΑΙΩΝ και ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ από τον Γ. Πουλή, Φυσικό

6:25 π.μ. - Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
06:09 π.μ. - Τετ, 13/25/2017
Image: Περί …ΚΕΡΑΙΩΝ και ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ από τον Γ. Πουλή, Φυσικό

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές»

 
Με αφορμή το δημοσίευμα του hxonews.gr για πολίτες που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Κάτω Μερά Ιεράπετρας ο κος Γιώργος Πουλής Φυσικός μας έστειλε την παρακάτω επιστολή
 
«Για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στους συμπολίτες μας περισσεύει ο αυθορμητισμός και η ευαισθησία , δυστυχώς απουσιάζουν η ενημέρωση και η ψυχραιμία.
Το θέμα με τις ακτινοβολίες των κεραιών είχε απασχολήσει ξανά την μικροκοινωνία μας πριν  από λίγα χρόνια ( το 2006 -2008) με υπερευαίσθητους γονείς μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου να ξεσηκώνονται για τις κεραίες του ΟΤΕ που ήταν δίπλα από το σχολείο , αλλά και για την καλυμμένη κεραία στην ταράτσα οικοδομής συμπολίτη μας επιχειρηματία στην οδό Λασθένους.
Ξεκινήσαμε σαν Ένωση Ελλήνων Φυσικών την διαδικασία μέτρησης ακτινοβολίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και τον αείμνηστο συμπολίτη μας κ. Ζαχαρόπουλο επίσης Φυσικό και Διευθυντή τότε του ΤΕΙ Ιεράπετρας.
Για τις μετρήσεις αυτές εγκαταστήσαμε εξοπλισμό στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου που κατέγραφε ανά εξάλεπτο την ισχύ της ακτινοβολίας , σε ένα ευρύτατο φάσμα συχνοτήτων και την μετέδιδε στο ΕΜΠ για επεξεργασία. Ο σταθμός δούλεψε συνεχώς από 27 Φεβρουαρίου του 2007 έως και 16 Οκτωβρίου του 2010 οπότε και σταμάτησε λόγω των εργασιών ανακαίνισης του Σχολείου. Οι μετρήσεις υπάρχουν ακόμα και μπορείτε να τις δείτε στον σύνδεσμο:
 http://www.hermes-program.gr/station.aspx?stationID=S030201
Όπως εύκολα μπορείτε να δείτε από τις τιμές των γραφημάτων η πυκνότητα ροής ισχύος είναι από 1200 έως και 7000 φορές κάτω από τα πολύ αυστηρά όρια που έχει θέσει το Ελληνικό κράτος . Δεν διαβάσατε λάθος « χίλιες διακόσιες φορές κάτω από τα όρια»!!
Και επειδή τα αποτελέσματα  μιας μέτρησης μπορεί να έχουν σφάλμα μικρό ή μεγάλο , μετρήσαμε με διαφορετική μεθοδολογία και διαφορετικό ( φορητό ) εξοπλισμό, την ακτινοβολία σε πολλά ύποπτα σημεία με τον αείμνηστο κ. Ζαχαρόπουλο. Οι μετρήσεις επιβεβαιώθηκαν και διαπιστώθηκαν πολύ  μικρές διαφορές.
Δυστυχώς τα αποτελέσματά μας δεν ήταν αρεστά σε ανθρώπους που δεν ήθελαν να ακούσουν , αλλά «ήξεραν» ότι η ακτινοβολία ήταν σίγουρα  βλαπτική. 
Στην δημοσίευσή σας φαίνεται να απορούν οι συμπολίτες μας για την έλλειψη μετρήσεων από την ΕΕΑΕ. Δεν είναι απαραίτητο να κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Οι μετρήσεις και στους υπόλοιπους σταθμούς δεν είναι πολύ συχνές. Όλοι ξέρουμε τους ρυθμούς του Ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά την νομιμότητα των εγκαταστάσεων των κεραιών βεβαίως και συμφωνώ να πάρει θέση ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ή όποιος άλλος θεσμικά υπεύθυνος, αν παραβιάζεται η νομοθεσία
Θα ήθελα όμως, ως Φυσικός ,να διατυπώσω δυο τελευταίες προτάσεις και να τις θέσω στην κρίση σας.
α) Όσο περισσότερες κεραίες κοντά μας , τόσο λιγότερη η ισχύς ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου μας. ( όταν είμαστε στο νησί για παράδειγμα το κινητό μας ανεβάζει κατακόρυφα την ισχύ του για να επικοινωνήσει με την μακρινή κεραία)
β)  Ένα κινητό τηλέφωνο σε απόσταση 10 εκατοστών από το κεφάλι μας , μας φιλοδωρεί με  πυκνότητα ισχύος περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που δεχόμαστε από μια κεραία σε απόσταση 50 μέτρων. Τα συμπεράσματα σε σας
Για περισσότερη ( απλουστευμένη ) ενημέρωση σας προτείνω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/»

Με τιμή
Γιώργος Πουλής ( Φυσικός στο 1ο Λύκειο Ιεράπετρας)