Παράταση για το Round Up

10:24 π.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016
10:06 π.μ. - Πέμ, 30/24/2016
Image: Παράταση για το Round Up

Τα κράτη μέλη, λέει ο Κομισιόν, δεν συμφωνούν στους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν.

 
Μικρή παράταση στην κυκλοφορία του επικίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου glyphosate, που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία Round Up αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι τα κράτη μέλη δεν είναι ακόμα έτοιμα να συμφωνήσουν στην απαγόρευσή του. 
 
Είναι προφανές ότι πίσω από την βιτρίνα της γραφειοκρατίας μαίνεται ένας αδυσώπητος αγώνας οικονομικών συμφερόντων για να μην απαγορευτεί το δηλητήριο, καθώς τέτοια απόφαση θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει και έγερση αγωγών αποζημιώσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι η κομισιόν αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση του φαρμάου το αργότερο ως τα τέλη του 2017.
 
Μέχρι τότε η European Agency for Chemical Products  θα πρέπει να εκδώσει γνωμάτευση για την τοξικολογική κατάταξη της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. Παράλληλα, η Κομισιόν έχει προτείνει στα κράτη-μέλη ένα κείμενο με περιοριστικούς όρους όσον αφορά τη χρήση του glyphosate στην ΕΕ και τα σκευάσματα που θα εγκρίνονται από τις ίδιες τις χώρες. Τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν:
 
1. Απαγόρευση της χρήσης της βοηθητικής ουσίας POE-tallowamine στα σκευάσματα που θα διατίθενται στις χώρες-μέλη
2. Υποχρέωση των χωρών-μελών για αυστηρότερο έλεγχο των προσυλλεκτικών χρήσεων του ζιζανιοκτόνου σε καλλιέργειες, και
3. Υποχρέωση των χωρών-μελών για ελαχιστοποίηση των χρήσεων σε χώρους όπως δημόσια πάρκα, προαύλια κ.λπ.
 
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Enrico Brivio, τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα. Έτσι συνεχίζεται η προσπάθεια να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό.