Σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε την παραίτηση του από την θέση του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από 42 χρόνια θητείας.
Επικαλέστηκε την πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», λέγοντας ότι δεν μπορεί να το ελέγξει, κάτι το οποίο επιφέρει πλήγμα στο δικαστικό σώμα.
Πράγματι, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου έγινε γνωστό, από διαρροή, ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, προκαλώντας στη συνέχεια αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.
Ο κ. Σακελλαρίου, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά «Οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλαν νέα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας» και εξέφρασε φόβους για πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.
Η δήλωση της παραίτησης Σακελλαρίου
Ο Κοντονής έκανε δεκτή την παραίτηση Σακελλαρίου -Οι αιχμές για τις διαρροές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου.
Οπως επεσήμανε ο Στ. Κοντονής «η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβόμενων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως».
Ο Αθανάσιος Ράντος αναλαμβάνει προσωρινά χρέη προέδρου ΣτΕ
Καθήκοντα προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναλαμβάνει ο αρχαιότερος δικαστής, ο νυν αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος. Ο κ. Ράντος αναλαμβάνει προσωρινά μέχρι να επιλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, ωστόσο το πιθανότερο είναι να επιλέξει τον ίδιο το υπουργικό συμβούλιο.
Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.
Τι έλεγε η απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές του ν. Κατρούγκαλου
Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 ("Νόμος Κατρούγκαλου").
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.
Ενωση Κεντρώων: Μας προβληματίζει, φθάσαμε σε σύγκρουση των εξουσιών
Σε δήλωσή της η Ενωση Κεντρώων τονίζει ότι η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ «μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας». Η Ένωση Κεντρώων υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει, «η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις» και καταλήγει: «Έτσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών».
iefimerida.gr