Πάνω από 70% η βρετανική μετάλλαξη στην χώρα - Γεμάτες οι ΜΕΘ

7:39 π.μ. - Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Παρ, 05/39/2021
Image: Πάνω από 70% η βρετανική μετάλλαξη στην χώρα - Γεμάτες οι ΜΕΘ

Αύξηση 70% παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τα κρούσματα συνολικά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. «Βράζει» η Αττική και η Θεσσαλονίκη μετη νέα έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα να δείχνει αύξηση στα κρούσματα στην συμπρωτεύουσα τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Πάνω από 2000 τα κρούμσατα την Πέμπτη, 1.755 κρούσματα μετάλλαξης

Από την εμφάνιση του πρώτου δείγματος μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, έχουν ταυτοποιηθεί 1.755 κρούσματα μετάλλαξης. Την Πέμπτη μόνο εντοπίστηκαν 667.

Από αυτά τα 1.667 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη, ενώ 48 αφορούν την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Οσον αφορά τη νοτιοαφρικάνική μετάλλαξη, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:

41 στη Θεσσαλονίκη

5 στην Αττική

2 Στα Ιωάννινα

Από την άλλη, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Σε τριψήφιο αριθμό βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Αθήνας (Ανατολική Αττική 128, Βόρειος Τομέας Αθηνών 194, Δυτικός Τομέας 136, Νότιος Τομέας 118) όπως και η Θεσσαλονίκη (200), αλλά και το Ηράκλειο (116), ενώ ακολουθούν Ρέθυμνο (46), Λασίθι (30) Πειραιάς (28) και Λάρισα (28).

«Βράζει» η Αττική

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Αττική κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα 2.219 κρούσματα πανελλαδικά, καταγράφηκαν 1.051 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, με τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας να «βράζουν» μετρώντας 195 και 254 κρούσματα αντίστοιχα.

Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα για άλλη μία ημέρα στα δυτικά προάστια (144), ενώ 130 καταγράφονται στα βόρεια προάστια.

Σημαντικά μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων και στην Θεσσαλονίκη (257), ενώ τριψήφιο αριθμό κατέγραψε και η Αχαΐα (102).

Τα λύματα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη που μετρά 257 κρούσματα, σημαντικά αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα. Σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 1/03 και της Τρίτης02/03, είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 26/2 και της Κυριακής 28/2.

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις αυτής της Δευτέρας και Τρίτης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δευτέρας 22/2 και Τρίτης 23/2, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 50%, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της σταδιακής ανοδικής πορείας.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή της εβδομάδας από Δευτέρα 22/2 έως και Κυριακή 28/2 είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρα 15/2 έως και Κυριακή 21/2). Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ ανακοίνωσε εχθές ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Αυξάνονται σταθερά και οι διασωληνωμένοι

Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία είναι ακόμα σε οριακή κατάσταση κυρίως στην Αττική, καθώς συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών, ενώ οι πληθαίνουν οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν φτάσει τις 449, την ώρα που στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ είναι σε ποσοστό άνω του 90% κατειλημμένες.

Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο με την ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες για ΜΕΘ, καθώς και την αναδιάταξη στα νοσοκομεία που κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντέξει το σύστημα Υγείας.

dikaiologitika.gr