Πανταζής: Να δημιουργηθεί άμεσα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

8:01 π.μ. - Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Παρ, 24/01/2020
Image: Πανταζής: Να δημιουργηθεί άμεσα  Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας  στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε μελλοντικά μέτρα/δράσεις για την μετέπειτα προστασία των πληθυσμών σε πόλεις και χωριά όπως αυτά του Δήμου Ιεράπετρας

‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’

Ιεράπετρα 24/04/20

Αίτημα για την ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)

Προς: Αξιότιμο κ. Υπουργό υγείας

Αξιότιμο κ. Υπουργό Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής

Αξιότιμη κα. Διοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Διοικητή διασυνδεόμενων νοσοκομείων Περ.Εν. Λασιθίου

Αναπληρωτή Διοικητή Γ.Ν. Ιεράπετρας

Κοιν.: Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Δήμαρχο Ιεράπετρας

Σύλλογο φίλων νοσοκομείου Ιεράπετρας

ΘΕΜΑ : Ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (MAΦ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Με δεδομένη την επιτυχία των περιοριστικών μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε μελλοντικά μέτρα/δράσεις για την μετέπειτα προστασία των πληθυσμών σε πόλεις και χωριά όπως αυτά του Δήμου Ιεράπετρας. Η περιοχή μας αναμένεται τους επόμενους μήνες να δεχθεί πλήθος επισκεπτών και οργανωμένα κύματα μαζικού τουρισμού. Οι πολιτικές αρχές της χώρας θα χρειαστεί άμεσα να φροντίσουν για την υλοποίηση προγραμμάτων με σκοπό την ανάπτυξη κλινικών για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κορωνοϊού καθώς και την ίδρυση Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου αυτές δεν υπάρχουν.

Το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του αναπληρωτή διοικητή του Γ.Ν. Ιεράπετρας κ. Καλλιονάκη και της ουσιαστικής συνδρομής του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου και πολίτων της περιοχής, δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο κλινική για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID 19 τα οποία ίσως προκόψουν τους επόμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παραμένει όμως απορίας άξιο το τι θα γίνει με την περαιτέρω περίθαλψη αυτών των κρουσμάτων και άλλων ασθενών σε περίπτωση που αυτή κριθεί αναγκαία.

Η αλματώδεις αύξηση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια, καθιστά επιτακτική και άμεση την ανάγκη δημιουργίας δομών για την αυξημένη υγειονομική περίθαλψη των επισκεπτών ασθενών και του ντόπιου πληθυσμού της περιοχής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) μειώνουν σημαντικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς, λόγω έλλειψης ΜΑΦ, εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου το κόστος περίθαλψης είναι αρκετά μεγαλύτερο. Έτσι, η ύπαρξη ΜΑΦ στις δομές υγείας βοηθά στη σωστή κατανομή των ασθενών με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της αναμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η κάθε ΜΑΦ χρησιμοποιείται ως ένα μέρος για την παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με μέτρια ή δυνητικά σοβαρή αστάθεια της φυσιολογικής κατάστασης της υγείας τους, όπου παρέχεται τεχνική υποστήριξη αλλά όχι υποστήριξης της ζωής όπως στις ΜΕΘ. Η ΜΑΦ είναι αποκλειστικά για εκείνους τους ασθενείς που απαιτούν λιγότερη φροντίδα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά περισσότερη από τη διαθέσιμη των θαλάμων των κοινών κλινικών.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ έχοντας στην πρώτη γραμμή θέματα δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, προχώρησε σε προκαθορισμένο ραντεβού στις 16/04/20 με τον διοικητή του Γ.Ν. Ιεράπετρας κ. Καλλιονάκη. Η συνάντηση έγινε παρουσία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Αργύρη Πανταζή και του δημοτικού συμβούλου και μέλος της παράταξης, κ. Σταυρού Χατζάκη (Ιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας).

Μετά από πέρας τη ενημέρωσης για τα θέματα του νοσοκομείου Ιεράπετρας και έχοντας την σύμφωνη γνώμη του κου διοικητή, ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση και την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού για την δημιουργία και στελέχωση Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Γ.Ν. Ιεράπετρας καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα της επιτόπου παροχής περίθαλψης αυξημένης φροντίδας, και θα έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη προώθηση ασθενών σε άλλα νοσοκομεία όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος 

Σαρρής Παναγιώτης

Χατζάκης Σταύρος 

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης