«Πρεμιέρα» για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς στο μάθημα των Νέων Ελληνικών Ελληνικής Γλώσσας εξετάζονται σήμερα Πέμπτη περίπου 20.000 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, ενώ αύριο Παρασκευή τη «σκυτάλη» παίρνουν οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια που θα εξετασθούν στη Νεοελληνική Γλώσσα.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συνολικά, θα είναι 104.040 οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.
Η είσοδος στο υπουργείο Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών θα επιτρέπεται από τις 12:00 μέχρι και τις 14:00.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν από τις 12.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα παραπάνω θα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 7 Ιουνίου, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.
Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών. Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων
«Οι ευχές μου για καλή επιτυχία θα ήθελα να συνοδεύουν τις προσδοκίες που ο κάθε υποψήφιος έχει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως, όμως, εύχομαι να επιτύχετε σε όσα θα ξεδιπλωθούν στις ζωές σας όταν ο κύκλος αυτής της δοκιμασίας κλείσει. Δηλαδή, στον προσωπικό αγώνα που θα δώσετε μέσα από τις σπουδές και μέσα από τους πολύμορφους τρόπους κατάκτησης της γνώσης και της εργασίας, όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δοκιμασίας. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, με ηρεμία και σθένος, διεκδικήστε το αύριο και ανοίξτε τους δικούς σας δρόμους. Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ποιος δρόμος σας ταιριάζει. Κι εμείς, αρωγοί των προσπαθειών σας, σας εμπιστευόμαστε. Ως Υπουργείο έχουμε διασφαλίσει πλήρως το αδιάβλητο των εξετάσεων και ευχόμαστε καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας που συμβάλλουν στη διεξαγωγή τους. Καλή επιτυχία σε όλους και σε όλες!»
Οδηγία για τα ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο θα χρησιμοποιήσουν κόλλες Γραμμικού Σχεδίου.
Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
Για το μάθημα Αρχιτεκτονικό Σχέδιο δίνεται στους υποψήφιους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 μ. Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 μ. Χ 0,58 μ..
Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο, απαραιτήτως σε διάσταση Α4), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ξύστρες κ.λπ.), καθώς και μεγεθυντικό φακό.
Απαγορεύεται, σύμφωνα με το protothema.gr, όμως, να χρησιμοποιούν συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων, κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα: είκοσι, ένα: πενήντα κ.λπ.), κομπιουτεράκια και μοιρογνωμόνιο.