Πανελλαδικές 2022: Το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου οι βάσεις - Αναλυτικές εκτιμήσεις

3:07 μ.μ. - Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022
03:07 μ.μ. - Δευ, 04/07/2022
Image: Πανελλαδικές 2022: Το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου οι βάσεις - Αναλυτικές εκτιμήσεις

Η «πανωλεθρία» σε Μαθηματικά και Φυσική αναμένεται να ρίξεις τις βάσεις, που φέτος ανακοινώνονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Ο κ. Κόπτσης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι μαθητές θα πρέπει να έχουν υποβάλει το μηχανογραφικό δελτίο μέχρι και τις 20 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται καθολική πτώση των βάσεων, καθώς οι αριστούχοι ήταν σαφώς λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα δύσκολα θέματα των Μαθηματικών κρίνουν τη διακύμανση των βάσεων.

Αναλυτικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, έκανε σαφές πως οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους έως τις 20 Ιουλίου κι έτσι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου.

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για το 2022, ο κ. Κόπτσης δήλωσε ότι κάθε χρονιά είναι αυτοτελής και δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χρονιές.

Μιλώντας για τις φετινές επιδόσεις των μαθητών, τόνισε ότι το 82% είχε επίδοση πάνω από 10 στη Γλώσσα, ενώ το 62% των υποψηφίων στα Αρχαία έγραψε πάνω από 10, όπως και το 61% στη Χημεία και το 71% στη Βιολογία. Όπως υποστήριξε, «τα ποσοστά πάνω από τη βάση κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα».

Συνολική πτώση των βάσεων

Καθολική, ωστόσο, αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, όπως υποστήριξε στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Μανόλης Καζαντζάκης, κάνοντας σαφές πως ήταν αναπόφευκτο ένεκα των χαμηλότερων «πτήσεων» αναφορικά με την απόδοση των μαθητών σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική και τα Αρχαία, οι μαθητές έγραψαν χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Καζαντζάκης προχώρησε σε αναλυτικές εκτιμήσεις για το κάθε πεδίο:

1ο Πεδίο: «Αναμένεται σαφής πτώση των βάσεων. Η πτώση αυτή θα διαφοροποιείται στις υψηλόβαθμες σχολές, όπου εκεί αναμένεται να είναι μικρή, ενώ θα είναι σαφής η διαφορά των μορίων ανάμεσα στα περιφερειακά και τα κεντρικά πανεπιστημιακά τμήματα. Τα τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας θα σημειώσουν ελαφριά πτώση των βάσεων. Σε αυτές τις σχολές, υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που έχει γράψει αρκετά καλά».

2ο Πεδίο: «Το 65% των παιδιών στο συγκεκριμένο πεδίο έγραψε κάτω από 10. Επίσης, τα αποτελέσματα της Φυσικής ήταν χειρότερα από πέρυσι. Αυτοί οι δύο παράγοντες κάνουν σαφές πως θα υπάρξει καθολική πτώση των βάσεων. Σε μερικά περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα η πτώση θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη».

3ο Πεδίο: «Και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων. Τόσο στο μάθημα της Φυσικής όσο και στο μάθημα της Βιολογίας, οι καλές βαθμολογίες ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι. Αναμένεται πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές, όχι τόσο μεγάλη, σε σχέση με τα περιφερειακά τμήματα».

4ο Πεδίο: «Αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων, κάτι που οφείλεται κυρίως στα Μαθηματικά, όπου το 85% των μαθητών του συγκεκριμένου πεδίου έγραψαν κάτω από το 10. Ήταν η χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή στα Μαθηματικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπάρχει σαφής πτώση των βάσεων».

Ο κ. Καζαντζάκης μίλησε και για τις στρατιωτικές σχολές λέγοντας πως «θα υπάρξει μείωση των βάσεων. Επίσης, στις σχολές Αστυνομίας θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των εισακτέων και αναμένεται μείωση των βάσεων».

Πόσοι συμμετείχαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν 87.150 υποψήφιοι. Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, τις ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι, για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη σχολή, το τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση που επιθυμεί. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι 393 σχολές έχουν κρατήσει ίδιο τον συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια τμήματα, για παράδειγμα η Γεωπονική Αμαλιάδας, η Μουσειολογία Πύργου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα δεχτούν φέτος φοιτητές.

Ειδική πλατφόρμα - Πώς υπολογίζονται τα μόρια των Πανελλαδικών

Το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία από προχθές Τρίτη ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε τμήμα/σχολή του επιστημονικού πεδίου ή του τομέα που ανήκουν. Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα τμήματα/σχολές κάθε επιστημονικού πεδίου/τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε τμήμα/σχολή/εισαγωγική κατεύθυνσή του.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις σχολές, τα τμήματα ή τις εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

neakriti.gr