Παναγιωτόπουλος – Bayer Ελλάς: Κορωνοϊός και η επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα

12:05 μ.μ. - Τρίτη, 5 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Τρί, 05/05/2020
Image: Παναγιωτόπουλος – Bayer Ελλάς: Κορωνοϊός και η επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα

Ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς

Η αναγκαιότητα να συνεργαστούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα «μαθήματα» που προκύπτουν από την κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύονται ως προτεραιότητες για να διαμορφώσουμε πιο σωστά την επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα, δηλώνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο  κ. Εμμ. Παναγιωτόπουλος  διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς

Όπως είπε, οι διακυμάνσεις στη ζήτηση κηπευτικών λόγω κορωνοϊού δημιουργούν ένα περιβάλλον αχαρτογράφητο , μια αβεβαιότητα και για αυτό είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή τροφής.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι οι ανάγκες σε εργάτες γης ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή στο χωράφι εν μέσω κορωνοϊού και λόγω των απαγορεύσεων των μετακινήσεων υπάρχουν δυσκολίες στο κομμάτι αυτό. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηριχτεί η παραγωγή και να ενισχυθεί ο παραγωγός και απαιτείται αυτό να γίνει άμεσα. Οι δε εταιρίες εφοδίων από πλευράς τους και αυτό έκανε και κάνει η Bayer Ελλάς στηρίζουν την συνέχεια του εφοδιασμού με προτεραιότητα το θέμα της υγείας εργαζομένων και συνεργατών, τόνισε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, παρά τις δυσκολίες η πρωτογενής παραγωγή δεν έχει σταματήσει. Είναι αλήθεια ότι οι παραγωγοί της Ιεράπετρας και όχι μόνο, δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα σε μια περίοδο αιχμής της παραγωγής τους, την περίοδο του Πάσχα. Παρόλα αυτά υπάρχουν θετικά σημάδια στην περιοχή. Ωστόσο η αγορά μεταβάλλεται συνεχώς, οι παραγωγοί θα πρέπει με σοβαρότητα να παρακολουθούν τις αλλαγές και να προσαρμόζονται. Επίσης υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όπως είναι η ψηφιοποίηση που δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και οι πολιτικές για την ασφάλεια των τροφίμων και την αυτάρκεια της παραγωγής σε κρατικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει σημαντική αγροτική παραγωγή. Ακόμη, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να έχουμε συνεργασίες και συγχωνεύσεις που θα φέρουν νέους παίχτες στο κομμάτι της αλυσίδας. Σημαντικό και η διαχείριση των οικονομικών ρίσκων αλλά και η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να είναι ουσιαστικότερα για τη στήριξη της παραγωγής.

Η Bayer Ελλάς ως εταιρία στοχεύει στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής οπτικής των πυλώνων της βιωσιμότητας. Όσοι στήνουν την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή τους στους πυλώνες αυτούς θα είναι πιο έτοιμοι σε νέες καταστάσεις ή δυσκολίες του μέλλοντος, κρατώντας τον προσανατολισμό τους. Μέσα σε όλο αυτό το οικονομικό, κοινωνικό και διατροφικό περιβάλλον η εταιρία στοχεύει και στην καινοτομία , την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των πολιτών , την έρευνα.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Παναγιωτόπουλο: