Έντονος προβληματισμός από τα συμπεράσματα εσπερίδας για την Xylella
Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα “Xylella fastidiosa: Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης” πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ηράκλειο στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ο κ. Παναγιώτης Σαρρής μόνιμος καθηγητής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των φυτών στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος εργάζεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Τα νέα που μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8 και την πρωινή εκπομπή Καλημέρα Λασίθι δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι φωτογραφίες που είδαν, στο πλαίσιο της εσπερίδας, από περιοχές της Ιταλίας όπου ελαιώνες που υπήρχαν σε διάφορες περιοχές την περίοδο του 2010 έχουν πλέον καταστραφεί την Xylella, ήταν πραγματικά απογοητευτικές. Φανερώνουν δε, το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η ασθένεια είναι καταστροφική για τους ελαιώνες της Ιταλίας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής επισημαίνοντας πως το επίσης δυσάρεστο είναι ότι το συγκεκριμένο βακτήριο προσβάλει όχι μόνο τα ελαιόδεντρα αλλά και τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή και έχει καταγραφεί και σε αμυγδαλιές.
Η εισαγωγή ξενιστών από χώρες που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που μπορεί το βακτήριο να έρθει στη χώρα μας όπως επίσης μέσω της εμπορίας και εισαγωγής δέντρων, καλλωπιστικών φυτών ακόμη και από ροκανίδια ελιάς που έχουν προβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να γίνονται συστηματικοί και όχι μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Το θετικό είναι ότι οι Ιταλοί παρατήρησαν πως κάποιες ποικιλίες είναι ανεκτές στο βακτήριο ωστόσο όμως τέτοιες ποικιλίες δεν καλλιεργούνται στην Κρήτη.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Σαρρή με τα όσα σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την εσπερίδα.