Π. Σαρρής: Πρόωρη απόφαση το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ιεράπετρας, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του IMBB-ΙΤΕ, στον Ηχώ 99,8
Ως πρόωρο χαρακτήρισε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Σαρρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του IMBB-ΙΤΕ, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα». Εξηγώντας ότι το πως κινήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς , θα φανεί μετά από 14 ημέρες οπότε η απόφαση που πάρθηκε ήταν βιαστική και επιπόλαιη.
Σχετικά με τα rapid test σε εκπαιδευτικούς ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι μας εξασφαλίζουν τα στοιχεία ότι τη στιγμή που μπαίνουν στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί, δεν υπάρχουν κρούσματα. Δίνουν δηλαδή στοιχεία για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί την πρώτη μέρα τα δείγματα να είναι αρνητικά, μετά όμως τις επαφές του εκάστοτε εκπαιδευτικού με τον κοινωνικό του περίγυρο μπορεί την επόμενη μέρα να προκύψουν κρούσματα. Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει εφοδιαστεί με rapid τεστ τα οποία γίνονται πχ σε φοιτητές. Αν αρκεστούμε σε αυτό θα πρέπει να εξεταστεί. Είναι όμως ένα ερώτημα εάν η πολιτεία έχει δώσει επιπλέον χρήματα για να γίνει προμήθεια τόσων πολλών test που απαιτούνται εάν ανοίξουν όλα τα σχολεία.
Σε ότι αφορά στο άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων και όχι των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Σαρρής είπε ότι μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου τα στοιχεία έδειχναν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό. Νεότερες μελέτες έδειξαν ότι μέσω των παιδιών υπάρχει υπερμεταδοτικότητα, αν και τα ίδια δεν νοσούν βαριά. Επίσης όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσει και μάλιστα να νοσήσει πιο βαριά. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι η κοινωνική ζωή ενός παιδιού στην εφηβεία είναι τελείως διαφορετική με αυτή ενός παιδιού στο δημοτικό ή το νηπιαγωγείο.
Τέλος έκανε αναφορά στο εμβόλιο λέγοντας ότι το 2020 έγινε ένα θαύμα της επιστήμης, με το εμβόλιο. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται ή έχουν τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες τους. Είναι δε πολύ σοβαρό εάν υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο της υγείας να αμφισβητούν το εμβόλιο. Όμως δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε γιατρός να γνωρίζει την επιστήμη πίσω από τα εμβόλια, την ανοσολογία, τη λοιμωξιολογία. Επειδή κάποιος αποκτά μια ιατρική ειδικότητα δεν σημαίνει ότι αποκτά για τη γνώση για την ανοσολογία. Δεν θα τους ακούσουμε όμως να μιλούν για αλλαγές στο dna ή για μικροτσιπ κλπ. Άλλο είναι το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων. Ως προς τους πολίτες που υποστηρίζουν ότι θα περιμένει άλλους να κάνουν το εμβόλιο δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Το οποίο κάνουν κάθε χρόνο μη γνωρίζοντας ίσως ή μη σκεπτόμενος ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι καινούριο κάθε χρόνο , δεν είναι ίδιο με το περσινό. Γιατί έχει αλλάξει ο ιός και απαιτείται νέο εμβόλιο. Ας το σκεφτούμε λοιπόν αυτό, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής.