Π Σαρρής: Γιατί είναι μεγάλο λάθος η επιλεκτική εφαρμογή του διαγνωστικού test

1:22 μ.μ. - Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020
01:03 μ.μ. - Τρί, 17/22/2020
Image: Π Σαρρής: Γιατί είναι μεγάλο λάθος η επιλεκτική εφαρμογή του διαγνωστικού test

Τα ημίμετρα προστασίας της Ελλάδας

Από την μία η χώρα λαμβάνει τα πολύ θετικά μέτρα του ολικού lockdown και από την άλλη σταματά την εφαρμογή του test διάγνωσης στον πληθυσμό…

Γιατί αυτό είναι ΛΑΘΟΣ:

Σύμφωνα με τα πρόσφατα παραδείγματα της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας, αλλά και με καταξιωμένους επιδημιολόγους (βλέπε, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH), οι τεράστιες διαφορές στον αριθμό των θανάτων στην Ιταλία δεν μπορούν να εξηγηθούν από αυτό που συχνά αναφέρεται και αφορά στην γήρανση του πληθυσμού της. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμό σε σχέση με τη Νότια Κορέα, όχι όμως σε σχέση με τη Γερμανία.

Το λάθος είναι στον υπολογισμό του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων!

Αυτό γίνεται φανερό αν κοιτάξει κανείς τα ποσοστά που αναφέρουν οι παραπάνω χώρες (που εφαρμόζουν το test στον πληθυσμό και όχι επιλεκτικά!), σχετικά με τα κρούσματα από κορωνοϊό σε άτομα μεγάλης ηλικίας:

Η Ιταλία (που εφαρμόζει το test επιλεκτικά μόνο στα σοβαρά περιστατικά), αναφέρει ποσοστό κρουσμάτων 59.7% σε ηλικίες άνω των 60.

Από την άλλη η Γερμανία αναφέρει ποσοστό 15,5% των κρουσμάτων και η Νότια Κορέα δίνει ποσοστό 21,0% των κρουσμάτων στις ηλικίες αυτές. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιταλία -με την επιλεκτική εφαρμογή του test- χάνει τον μεγαλύτερο όγκο των πραγματικών κρουσμάτων.

Πως μεταφράζεται αυτό:

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 17 Μαρτίου, περίπου 15.700 από τα συνολικά 27,980 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία, αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60.

Από τα στοιχεία της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πραγματικά το 15-20% του συνόλου των κρουσμάτων, και όχι το 59.8% που αναφέρει η Ιταλία, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία ξεπερνά τα 100.000!

Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν διαγνωσθεί. Πιθανότατα αυτό εξηγεί το φαινόμενο και τον αριθμό των θανάτων στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα σήμερα, λογικά έχουμε πλήθος κρουσμάτων σε άτομα νεότερης ηλικίας που δεν έχουν εντοπιστεί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Αυτοί κάνουν ήπια νόσο και φυσικά δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας, που τελικά όμως μεταδίδουν με δραματικό ρυθμό τον κορωνοϊό στην κοινότητα. Αυτό συνέβαινε όλες τις προηγούμενες ημέρες και θα συμβαίνει, διότι αυτοί οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν στη δουλειά τους, εξυπηρετούν ηλικιωμένους, κλπ. Ακόμη λοιπόν και με καθολικό lock down των πάντων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο θα μπει κάποιος σε αυστηρή απομόνωση για το μεγάλο διάστημα που απαιτείται αν δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό με επίσημη διάγνωση.

Αν δεν θέλουμε λοιπόν η Ελλάδα να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο της Ιταλίας, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης εφαρμογής του διαγνωστικού test/πρωτοκόλλου στο σύνολο αν είναι δυνατόν του πληθυσμού, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της Νότιας Κορέας!

Και ας μην ξεχνούμε τι μας είπε χτες ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO): "TEST, TEST, TEST"!!!

Π. Σαρρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Πανεπ. Exeter, UK και Πανεπ. Κρήτης