Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή - Τα όχι και οι αποχές σε όλα τα κόμματα, μετά το… μασάζ

9:48 π.μ. - Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Τετ, 14/48/2024
Image: Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή - Τα όχι και οι αποχές σε όλα τα κόμματα, μετά το… μασάζ

Το βράδυ της Πέμπτης η τελική ψηφοφορία, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Με συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης που μπορεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις, ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής, από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά. Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, όσους δηλαδή διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα. Ωστόσο, ο τελικός πήχης θα βρίσκεται πιο χαμηλά καθώς 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Αποδοτικό

Η εκτεταμένη συζήτηση των διατάξεων και το εντατικό «μασάζ» του Μεγάρου Μαξίμου στη «γαλάζια» Κ.Ο. έχουν αποδώσει αρκετά καθώς τα κατά και οι αποχές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Από τους 90-100 βουλευτές που δήλωναν αρχές Ιανουαρίου ότι δεν θα ψηφίσουν, σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στους 45-50. Παράλληλα, ο ήπιος και σχεδόν δημόσιος εσωκομματικός διάλογος που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των διαφωνούντων βουλευτών έχει σχεδόν... κανονικοποιήσει τις «γαλάζιες» αντιδράσεις ώστε να θεωρείται πιο λογικό να διαφοροποιηθεί στον γάμο των ομόφυλων ένας βουλευτής της Ν.∆. απ’ ό,τι ένας του ΠΑΣΟΚ ή πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο εκτονωτικός χειρισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι κατανοεί τις διαφωνίες και ανέδειξε ως συμβιβαστική και αξιοπρεπή λύση για την κυβέρνηση και τους βουλευτές την αποχή αντί να κουνήσει το δάχτυλο και να επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Το μέλλον των υφυπουργών

Υπό αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τοποθετήσεις και ιδίως στην ψήφο των μελών της κυβέρνησης. Η αποχή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη είναι γνωστή και θεωρείται δεδομένη - άλλωστε την επανέλαβε στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στο «ΘΕΜΑ». Από εκεί και πέρα, τέσσερις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Κεφαλογιάννης) θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα υπερψηφίσουν ή θα επιλέξουν και οι ίδιοι την οδό της αποχής. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αποχή του κ. Βορίδη δεν θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πριν από την ανάληψη καθηκόντων του, τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και τον υφυπουργό ∆ικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους σχετίζονται άμεσα με τις προωθούμενες διατάξεις.

Τα δηλωμένα

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνολικά 16 «γαλάζιοι» βουλευτές που με δημόσιες δηλώσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα θα μιλήσει την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια, και για τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Αννα Καραμανλή, Κώστα Καραγκούνη, Βασίλη Γιόγιακα, Μπάμπη Αθανασίου, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Θανάση ∆αβάκη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Κώστα Γκιουλέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργο Καρασμάνη, Θεόδωρο Καράογλου.

Σε αυτούς προστίθενται και οι επτά βουλευτές ∆ιονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως φέρονται να προσανατολίζονται στην καταψήφιση.

Προς την αποχή προσανατολίζονται τουλάχιστον 12 βουλευτές. Πέρα από τον κ. Βορίδη που προαναφέραμε, πρόκειται για τους: Αγγελο Συρίγο, Γιώργο Γεωργαντά, Χρήστο Κέλλα, Μάρκο Καφούρο, Γιάννη Καλλιάνο, Κώστα Κατσαφάδο, ∆ημήτρη Μαρκόπουλο, Κώστα Κεφαλογιάννη, Στέλιο Πέτσα, Νότη Μηταράκη και Γιάννη Οικονόμου.

Οι προβληματισμένοι

Τουλάχιστον εννέα βρίσκονται μεταξύ «όχι» και αποχής: Θανάσης Πλεύρης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, ∆ημήτρης Κυριαζίδης, Θανάσης Καββαδάς, Σπύρος Κουλκουδίνας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιώργος Στύλιος και Μάνος Κόνσολας.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί και μια νέα δεξαμενή βουλευτών οι οποίοι ενώ το προηγούμενο διάστη- μα προσανατολίζονταν στην αποχή, τελικά σκέφτονται να εμφανιστούν στη Βουλή και να στηρίξουν τις ρυθμίσεις. Στην κατηγορία που κινείται μεταξύ αυτών των δύο επιλογών είναι οι προαναφερθέντες υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Γιάννης Μπούγας, καθώς και οι βουλευτές Νίκος Βλαχάκος, Γιώργος Βλάχος, ∆ημήτρης Καλογερόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέ- ας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρ- χάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση.

Πάντως, όσοι τελικά διατηρήσουν τις επιφυλάξεις τους έως την τελική ψηφοφορία θα τις εκδηλώσουν με αποχή, ενώ θα απέχουν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές από τη Νέα Αριστερά Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανία Μίλτος Ζαμπάρας. Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αριθμητικό, αλλά καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό καθώς η ατζέντα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βρίσκεται στον πυρήνα του καταστατικού χάρτη του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι χειρισμοί του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πολύ πιο προωθημένες θέσεις χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη συνέχεια για την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό εντός της Κ.Ο.

Ονομαστική ψηφοφορία

Σίγουρα θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου τα τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες) που τοποθετούνται στα δύο άκρα του κοινοβουλευτικού χάρτη. Το ΚΚΕ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις «δεν αφορούν την κοινωνική αναγνώριση της δυνατότητας των ομόφυλων ζευγαριών να διαλέγουν μια μορφή συμβίωσης» και αναλύοντας τους λόγους διαφωνίας σημείωσε πως «ο πρώτος βασικός λόγος άρνησης του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, που κατοχυρώνει την κοινή γονική μέριμνα, είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας. ∆εύτερος, εξίσου βασικός και αλληλένδετος, λόγος είναι ότι στην πράξη με τα άρθρα του νομοσχεδίου παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας - πατρότητας ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση». Υπενθυμίζεται ότι ο Περισσός είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν και οι δεξιότεροι σχηματισμοί Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, με τους αρχηγούς τους να επιδίδονται σε σφοδρό ανταγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις που προκαλεί ο πολιτικός γάμος των ομοφύλων σε εκκλησιαστικούς παράγοντες και σε τμήμα της κοινωνίας.

Πάντως, για να επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και να καταγραφούν επισήμως τα υπέρ, τα κατά και οι αποχές θα πρέπει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών και οι δύο ΚΟ συγκέντρωσαν 21 υπογραφές σε κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

protothema.gr