Ομιλία του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας για την εορτή των Χριστουγέννων

8:36 π.μ. - Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016
08:12 π.μ. - Δευ, 19/36/2016
Image: Ομιλία του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας για την εορτή των Χριστουγέννων

Με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εκδήλωση ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» Ηρακλείου, που υπάγεται στο Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Διοικούσης Επιτροπής του Μουσείου, ανέπτυξε το θέμα «Η εορτή των Χριστουγέννων μέσα από  την εικόνα της Γεννήσεως».
Με λόγο θεολογικό και συνάμα απλό και προσιτό για το κοινό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον σκοπό και της συνέπειες της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μέσα από την ορθόδοξη εικονογράφηση του γεγονότος.
 
 
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Η Ορθόδοξη εικόνα της Γεννήσεως “μιλά” απευθείας στις καρδιές μας και μας μεταφέρει το πνευματικό μεγαλείο και το μυστικό βάθος της εορτής, την οποία ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει “μητέρα όλων των άλλων εορτών”, επειδή όλες οι εορτές πηγάζουν από την εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας. Αυτή η Θεία Σάρκωση έδωσε στον πεπτωκότα άνθρωπο τη δυνατότητα της σωτηρίας του. Κι αυτό έγινε από υπερβάλλουσα αγάπη του Θεού. “Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε τον Υιό Του τον μονογενή έδωκε, ώστε ο καθένας που πιστεύει σε Αυτόν να μην χάνεται, αλλά να έχει ζωήν αιώνια” (Ιω. 3,16). Η εικόνα της Γεννήσεως του Κυρίου μας αποκαλύπτει την έννοια της εορτής, το γεγονός της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, υπογραμμίζοντας τόσο τη θεότητα όσο και την ανθρωπότητα του Ιησού. Επίσης, μας δείχνει την ενέργεια αυτού του γεγονότος πάνω στον φυσικό κόσμο, αφού, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, η Γέννηση του Κυρίου μας δεν είναι η εορτή της δημιουργίας, αλλά η εορτή της αναπλάσεως και ανανέωσης του κόσμου που αγιάζει την κτίση».
 
 
Στη συνέχεια η επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη ανέλυσε την πολυπρόσωπη εικόνα «Τι Σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ» που φυλάσσεται και εκτίθεται στο Μουσείο της «Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών».
 
 
Ακολούθως, ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης κ. Ανδρέας Γιακουμάκης με τη χορωδία του απέδωσε τα παλιά κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων, όπως τα κατέγραψε στα χειρόγραφά του ο Παύλος Βλαστός. Τα κάλαντα που ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από ενάμισι σχεδόν αιώνα, προέρχονται από ορεινά χωριά της Κρήτης.  Όπως σημείωσε ο κ. Γιακουμάκης ο Π. Βλαστός, που γεννήθηκε το 1836 στο Ρέθυμνο και πέθανε το 1926 στη γενέτειρά του, έχει αφήσει ένα σπουδαίο λαογραφικό και μουσιολογικό έργο, το οποίο διασώζεται στο Ιστορκό Αρχείο Κρήτης και περιλαμβάνει 92 ογκώδεις τόμους χειρογράφων.
Tην εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση και το δέος του για όσα ακούστηκαν και προβλήθηκαν και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για τη μεστή μηνυμάτων ομιλία του που μετέδωσε τόσο εύγλωττα και παραστατικά την έννοια της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, την κ. Ε. Ψιλάκη για την καλλιτεχνική προσέγιση της εικόνας που παρουσίασε, και τον κ. Α. Γιακουμάκη για τους βυζαντινούς ύμνους και τα παραδοσιακά κάλαντα που ερμήνευσε με τους συνεργάτες του. Όπως σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί βοήθησε όλους να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού και πορείας, ακολουθώντας τα μυνήματα της εικόνας της Γεννήσεως,  «ώστε “άνω σχώμεν τας καρδίας ημώn” απομακρυνόμενοι από το κοσμικό πνεύμα του σημερινού ανθρώπου, που οδηγεί στη φθορά και την απώλεια».
 
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιεγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Αιδεσιμ. Αρχιερατικός Επίτροπος της Στ΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας της Ι.Α.Κ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και άλλοι Κληρικοί, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Γεώργιος Ζερβάκης και κ. Γεώργιος Δελημπαλταδάκης, ο Διευθυντής της Βικελαίας Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου κ. Δημ. Σάββας, ο Πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Δρακάκης και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και άλλοι Εκπαιδευτικοί.