Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί της Γάζας – Κτηνωδίες εις βάρος των Παλαιστίνιων

12:52 μ.μ. - Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Δευ, 11/52/2023
Image: Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί της Γάζας – Κτηνωδίες εις βάρος των Παλαιστίνιων

Σχεδόν 18.000 τα θύματα του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ

Την ίδια ώρα οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν την απάνθρωπη μεταχείριση των Παλαιστίνιων αμάχων. Η παράνομη τακτική του ξεγυμνώματος όσων συλλαμβάνονται, συνεχίζεται με φορτηγά ολόκληρα ξεγυμνωμένων Παλαιστίνιων αιχμαλώτων να κατευθύνονται προς τις ισραηλινές φυλακές.

Από την απάνθρωπη μεταχείριση αυτή δεν γλιτώνουν και οι γυναίκες.

Παράλληλα, κατοχικοί στρατιώτες λεηλατούν και καταστρέφουν μαγαζιά Παλαιστινίων, καταγράφοντας τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προκαλούν σε βίντεο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι. Οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες, ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 85% του πληθυσμού της Γάζας.

Χθες, 34 χώρες – μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησαν ομόφωνα «άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας, χορήγηση αδειών εξόδου σε ασθενείς, παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αμάχους και πρόσβαση σε οποιονδήποτε στερείται την ελευθερία του να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Μετά το μπλοκάρισμα από τις ΗΠΑ της προσπάθειας να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη η Γενική Συνέλευση για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή δεν θα έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσει το πρόβλημα καθώς η Χαμάς είναι πάντα ζωντανή και σχεδιάζει να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα ακόμη σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατό να επιχειρεί την κατάληψη της Χαν Γιουνίς, συναντώντας σφοδρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας συγκλονίζεται από μάχες και ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς.

Και ο «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ», έτερη ένοπλη οργάνωση που δρα κυρίως στη Γάζα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες σε τομέα της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο Ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και χθες για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιουνίς, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».

Η ισραηλινή κυβέρνηση επίσης κλιμακώσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων από την 7η Οκτώβρη, κατά την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα επιδρομές σε διάφορους τομείς προαστίων της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας κατέστρεψε πυραύλους, ενώ άλλοι προκάλεσαν περιορισμένες υλικές ζημιές», ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του συριακού στρατού. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στόχοι ήταν εγκαταστάσεις της «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου, τη συνοικία Σαγέντα Ζαϊνάμπ και κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)