Ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης

2:37 μ.μ. - Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Πέμ, 27/37/2020
Image: Ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης

Ένα ταξίδι στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου έφτασε στο τέλος του

Το 2ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης ολοκληρώθηκε την Τρίτη 25/8. Ένα ταξίδι στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου έφτασε στο τέλος του.

Ήταν ένα ταξίδι διαφορετικό από το περσινό από πολλές απόψεις. Η παγκόσμια συγκυρία που διαμορφώθηκε λόγω του κορωνοϊού μας ανάγκασε να αποφασίσουμε την υλοποίηση του στις αρχές του Ιουλίου. Οι ακυρώσεις συμμετοχών ήταν πολλές, οι επιφυλάξεις πολλών απόλυτα δικαιολογημένες. Η οριστική μας απόφαση μας δικαίωσε και οι συμμετέχοντες, μαθητές-δάσκαλοι-συνεργάτες απόλαυσαν μια μοναδική εμπειρία διάρκειας 22 μερών.

hxonews

Για 14 μέρες τρίωρα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας εντός των σύγχρονων αιθουσών του BIC of Crete με τους καθηγητές Φιλολόγους Ρένα Αχλάτη, Μαρία Φραγκούλη και Μανώλη Πετάση και επίσης 5 μονόωρα μαθήματα κρητικών χορών με τη δασκάλα χορού της Δημοτικής Χορευτικής Ομάδας Ιεράπετρας Κατερίνα Βαγγέλα.

Για 5 μέρες μοναδικές περιηγήσεις στην γεραπετρίτικη ύπαιθρο και την κρητική φύση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5/8 επίσκεψη σε θερμοκήπια της περιοχής, στον αγροτικό συνεταιρισμό ΑΝΑΤΟΛΗ, στο Φράγμα Μπραμιανών και ενημέρωση για την αγροτική διαδικασία από τον γραμματέα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κο Μιχάλη Βιαννιτάκη.

Στις 8/8 ημερήσια εκδρομή στην Ανατολή με τη συνεργασία της κας Κούλας Αγγελάκη. Πεζοπορία προς τον Γαϊδουροφά και ξενάγηση από τον κο Γιάννη Παπαδάτο, αναπληρωτή αρχαιολόγο του τμήματος αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσκεψη στο εργαστήριο επεξεργασίας βοτάνων ΑΛΘΕΑ του κου Στέφανου Καραχάλιου και τέλος επίσκεψη στο σχολείο του χωριού για την έκθεση φωτογραφίας «Πορεία στον Χρόνο» του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής.

Σειρά είχαν οι πεζοπορίες σε φαράγγια και φυσικές ομορφιές της περιοχής. Στις 12/8 απογευματινή πεζοπορία στο Χρυσοκάμινο, στον Θεριόσπηλιο και στην Αγριόμαντρα. Στις 16/8 η διάσχιση του φαραγγιού της Σαρακίνας. Στις 19/8 η διάσχιση του φαραγγιού του Μέσωνα με κατάληξη στη Θρυπτή και τέλος στις 22/8 η κυκλική πεζοπορία στο δάσος του Σελακάνου. Όλες οι πεζοπορίες έγιναν με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της κας Σοφίας Σιδηροπούλου και την παρουσία της κας Γεωργίας Λαμπράκη, συντοπίτισσες εκπαιδευτικούς και έμπειρες στην πεζοπορία.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους γιατί δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό μείγμα αλλοδαπών επισκεπτών μαθητών μας με ντόπιους αλλοδαπούς μαθητές άλλων Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας του BIC of Crete και Ελλήνων φίλων , ένα μείγμα που αποτέλεσε ένα δεύτερο άτυπο-βιωματικό σχολείο για τους συμμετέχοντες, μια ευκαιρία τέλειας πρακτικής στην ελληνική γλώσσα. Δόθηκε η ευκαιρία για εξάσκηση στα Ελληνικά, στην ντοπιολαλιά μας επίσης, για επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας αλλά και τα παραλιακά, στη γευσιγνωσία της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Οι συμμετέχοντες φεύγουν με την υπόσχεση της επιστροφής την επόμενη χρονιά στο ίδιο μέρος και αυτό αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή για τους οργανωτές.

Πετάσης Μανώλης

Υπεύθυνος Θερινού Σχολείου

Ελληνικής Γλώσσας

του B.I.C. Κρήτης