Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 6ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στην Ιεράπετρα

9:12 π.μ. - Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024
09:08 π.μ. - Δευ, 12/12/2024
Image: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 6ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στην Ιεράπετρα

2,5 εβδομάδες γεμάτες εμπειρίες

Την Παρασκευή 09/8 ολοκληρώθηκε η Α φάση του 6ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ι.Μ. Ιεραπύτνης & Σητείας. 2,5 εβδομάδες γεμάτες εμπειρίες εντός και εκτός αιθουσών, καθώς οι μαθητές μας πέρα από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, του χορού και της μουσικής συμμετείχαν σε σημαντικές εξωτερικές δραστηριότητες γνώρισαν την κρητική φύση, γεύτηκαν το κρητικό φαγητό, έζησαν την αυθεντική ζωή, βίωσαν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.

hxonews

Το Σχολείο ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου με το καλωσόρισμα, τη ζεστή υποδοχή και την προσφορά αναμνηστικών δώρων από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο και με την πρώτη μέρα των μαθημάτων της Ελληνικής Γλώσσας.

hxonews

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν συνολικά για 10 μέρες τετράωρα μαθήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας με τους φιλολόγους κα Ειρήνη Αχλάτη και κο Μανώλη Πετάση. Επίσης, απόλαυσαν πραγματικά, μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών με τη χοροδιδάσκαλο κα Ιωάννα Καμαρίτη και μουσικής με τη μουσικό κα Δέσποινα Αναστασοπούλου. Τα μαθήματα απέδωσαν γρήγορα καρπούς, αφού οι μαθητές μας επισκέφτηκαν πολλά τοπικά πανηγύρια της περιοχής και συμμετείχαν στον χορό, καθώς επίσης τραγούδησαν στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση στις 8/8 τα τραγούδια στα οποία εξασκήθηκαν.

hxonews

Εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, χορού και μουσικής που πραγματοποιήθηκαν εντός αιθουσών, το πρόγραμμα περιλάμβανε πολλές εξωτερικές δράσεις. το Σχολείο μας συμμετείχε στην οργάνωση της διάλεξης του διακεκριμένου Γλωσσολόγου κου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη με θέμα «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας» στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ιεράπετρας και οι μαθητές μας ήταν εκεί. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παραδοσιακό ερασιτεχνικό εργαστήριο απόσταξης του συντοπίτη οικότεχνη κου Γιώργου Σετάκη όπου οι μαθητές μας παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής αποστάγματος με άρωμα βασιλικού, συνομίλησαν μαζί του και απόλαυσαν το δροσερό κέρασμα. Επισκέφτηκαν ακόμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και το Δικταίο Άντρο στο οροπέδιο Λασιθίου, στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής που είχε οργανωθεί από το σχολείο μας. Περιηγήθηκαν σε παραλιακά χωριά της περιοχής όπως το Κουτσουνάρι όπου είχαν στιγμές χαλάρωσης με βραδινό μπάνιο και τον Μύρτο όπου εντυπωσιάστηκαν από την ιστορική γέφυρα του Κρυοποτάμου και την καταπληκτική αύρα που εκπέμπει το χωριό.

hxonews

Κατά τη διάρκεια αυτών των 2,5 εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν τρεις πεζοπορικές διαδρομές κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες απόλαυσαν πραγματικά την κρητική φύση. Οι προορισμοί ήταν το δάσος του Σελακάνου, η περιοχή περιμετρικά της Λάστρου και η Αγριόμαντρα, καθώς και το φαράγγι της Κατσικαντάρας στον Πύργο Καλού Χωριού. Πεζοπόρησαν σε δάση, μονοπάτια, παμπάλαια καλντερίμια, έζησαν την περιπέτεια της πεζοπορίας στη φύση και μετά από κάθε διαδρομή γνώρισαν την αυθεντική παραδοσιακή κρητική κουζίνα σε καφενεία και ταβερνάκια των γύρω χωριών.

hxonews

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η Α φάση του 6 Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. 3 εβδομάδες μεσολαβούν για την έναρξη της Β φάσης του φετινού θερινού σχολείου (2/9-13/9) στο οποίο περιμένουμε 20 και πλέον μαθητές στοχεύοντας για μια ακόμα φορά να τους προσφερθούν όχι μόνο μαθήματα ελληνικής γλώσσας αλλά και επαφή με την κρητική φύση και τον πολιτισμό, με την αυθεντική Κρήτη.

Λίγη ξεκούραση, λοιπόν, και το ταξίδι συνεχίζεται!

hxonews