Όλη η αλήθεια για το νερό της Ιεράπετρας από τον υδρογεωλόγο Γ. Καρύδη
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στον Ηχώ fm 99,8
Μια άκρως κατατοπιστική συζήτηση για τον υδροφόρο ορίζοντα της Ιεράπετρας διεξήχθη στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι με συντονίστρια δημοσιογράφο την κα Μαρία Τσαγκαράκη και καλεσμένο τον υδρογεωλόγο κ. Γιάννη Καρύδη. Η Κρήτη, ανέφερε ο κ. Καρύδης, από τη θέση της έχει ξηροθερμικό κλίμα και ιδιαίτερα η ανατολική Κρήτη σε σχέση με τη δυτική, υποφέρει περισσότερο από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Ένα φαινόμενο που περιοδικά καταγράφεται στο νησί ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά μειωμένες. Η Ιεράπετρα έχει έναν όγκο νερού περίπου στα 460 χιλιοστά /έτος κατά μέσο όρο όταν στα Χανιά είναι 1000 χιλ/έτος. Στην Ιεράπετρα επίσης υπάρχει η ιδιαιτερότητα των πετρωμάτων της , ειδικά στα νότια παράλια προς Κουστουρά, που δεν απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας που συνεπάγεται και εξάτμιση των νερών πχ από το Φράγμα Μπραμιανών.
Ειδικότερα τώρα ο κ. Καρύδης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι συμφέρουσα μια γεώτρηση στη θέση Λιβάδια λέγοντας ότι επειδή σε κοντινή απόσταση είναι η θάλασσα και μια μεγάλη έκταση της περιοχής καλύπτεται από άμμο , μια γεώτρηση δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τη Μαλαύρα σχολίασε ότι την εποχή που έγινε το έργο ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα , το νερό της είναι υφάλμυρο και δεν φαίνεται να είναι ανεξάντλητο. Η αφαλάτωση στις πηγές είναι μια καλή πρόταση για να εισέρχεται καλύτερης ποιότητας νερό στο φράγμα. Στα θετικά είναι ότι υπάρχει ήδη δίκτυο μεταφοράς του νερού, το νερό έχει λίγα χλώρια και τα αλμόλοιπα θα πέφτουν στη θάλασσα. Αν γίνει και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τότε υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για να γίνει αφαλάτωση στις πηγές. Ωστόσο όμως το ζήτημα είναι εάν και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για ένα τέτοιο έργο.
Εξέφρασε στη συνέχεια τις αντιρρήσεις του για αυτό που παρατηρείται τελευταία όπου πολλοί παραγωγοί που έχουν μια γεώτρηση κάνουν αφαλάτωση για να διασφαλίσουν νερό για το χωράφι τους. Το υπέδαφος όμως μολύνεται από τα αλμόλοιπα και κινδυνεύει το χωράφι του γείτονα. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξεταστεί το όλο αυτό θέμα.
Για την περιοχή από Κουτσουρά προς Ιεράπετρα ανέφερε ότι τα νότια παράλια προσφέρονται για λίγα νερά, κακής ποιότητας, καθώς δεν υπάρχουν υπόγειες λεκάνες. Επίσης τα πετρώματα που υπάρχει εκεί δεν ευνοούν για τη συγκράτηση και απορρόφηση νερών. Σε αντίθεση με τη δυτική πλευρά του δήμου προς Μύρτος - Μύθους όπου υπάρχουν ποσότητες νερού που μπορούν να αξιοποιηθούν εάν γίνουν κατάλληλα έργα. Ενώ για το φράγμα Μπραμιανών σημείωσε ότι ήταν κατάλληλη η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για την κατασκευή του, θα πρέπει όμως να γίνουν τα συνοδά έργα πχ προσαγωγός για να εμπλουτίζεται η λεκάνη του.
Ως επιπλέον λύσεις για τη διασφάλιση νερού που θα καλύψουν τις ανάγκες της Ιεράπετρας πρότεινε την κατασκευή διαφράγματος στο Μύρτο που θα εμποδίσει το νερό του ποταμού του Μύρτου να καταλήγει στη θάλασσα και θα διασφαλίσει καλής ποιότητας νερό, τη διάνοιξη γεωτρήσεων για την αξιοποίηση νερών σε Καβούσι, Θρυπτή από την πλευρά της Λάστρου. Τάχθηκε υπέρ της αφαλάτωσης σε συνδυασμό όμως με τα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Τέλος υποστήριξε ότι το φράγμα του Αποσελέμη δεν επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα της Ιεράπετρας
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Γ. Καρύδη: