Οι όμορφες συγκυβερνήσεις ... όμορφα καίγονται

9:02 π.μ. - Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Δευ, 19/02/2018
Image: Οι όμορφες συγκυβερνήσεις ... όμορφα καίγονται

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Όλα ανοικτά είναι τα ενδεχόμενα σχετικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο.
 
Μια σειρά από μέτωπα μένουν ανοικτά και δεν μπορούν να κλείσουν, ούτε με την προσωπική σχέση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Οι δύο συνέταιροι στην κυβέρνηση είχαν την Πέμπτη μια συζήτηση για όλα τα θέματα, με φόντο την αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη συζήτηση που ενδεχομένως να καθορίσει και τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος είναι σφόδρα ενοχλημένος για τα βήματα προσέγγισης που έχει κάνει ο πρωθυπουργός στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και την Κεντροαριστερά γενικότερα. Θεωρεί ότι δεν είναι πλέον ο προνομιακός συνομιλητής του κ. Τσίπρα, ειδικά σε θέματα όπως τα εθνικά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που φρόντισε να συζητήσει με το Ποτάμι κι όχι με τους ΑΝΕΛ.
 
Επίσης, τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στα ελληνοτουρκικά πιστεύει ότι το Μαξίμου τον «έχει πετάξει απ’ έξω», δεν είναι δηλαδή αυτός που ο Τσίπρας θα συζητήσει. Αλλωστε, το γεγονός και μόνον ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ν. Κοτζιάς συζητούν για ονομασία των Σκοπίων με προσδιορισμό το «Μακεδονία», θεωρούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ότι είναι casus belli. Πιεζόμενος από τις δημοσκοπήσεις ο Πάνος Καμμένος, που τον δείχνουν σταθερά εκτός Βουλής, θέλει να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί του πατριωτισμού και της σκληρής γραμμής. Γι’ αυτό κι επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
 
Στα ελληνοτουρκικά είναι χαρακτηριστική και η στάση του να μιλά για «ομήρους» αναφερόμενους στους Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Και το κάνει ο κ. Καμμένος θέλοντας να συγκινήσει μεγάλο μέρος του κόσμου που παρακολουθεί με ανησυχία, και οργή, την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο παιδιών.
 
Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφέρουν στην τάξη» τον κ. Καμμένο γι’ αυτές τις δηλώσεις, επιλέγοντας μια πιο… διπλωματική γλώσσα.Χαρακτηριστική είναι η νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης κατά του Π. Καμμένου για το θέμα: «Η δήλωση του Πάνου Καμμένου περί ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών είναι προσωπική άποψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης».
 
Παράλληλα, υποστήριξε απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι «ο Καμμένος είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τον φτιάξαμε εμείς».
Λησμονώντας προφανώς ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκυβερνούν και υπογράφουν τα πάντα εδώ και τρία χρόνια.
 
Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται να προχώρησε σε εντολή σιγής προς τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛΛ ως την ερχόμενη Τρίτη, 20 Μαρτίου. 
 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Καμμένος ζήτησε από τα στελέχη των ΑΝΕΛ να αποφύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης και να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα καθώς την Τρίτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου αναμένεται να υπάρξει μία σημαντική ανακοίνωση. 
 
Προφανώς το σκηνικό της σταδιακά κακής σχέσης των συγκυβερνώντων έχει επιδεινώσει η υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη. Οι προνομιακές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον επιχειρηματία έχουν αναγκάσει τον ίδιο και τους βουλευτές του είτε να σιωπούν για το όπλο και τα γεγονότα της Τούμπας, είτε να παίρνουν υποστηρικτική θέση προς τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.
 
Σε κάθε περίπτωση η Τρίτη θα έχει ενδιαφέρον ως προς το τι θα ανακοινώσει ο Καμμένος, αν και είναι γνωστές οι… αλλαγές πορείας που κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ακόμη κι όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και αυτή είναι σίγουρα μια δύσκολη θέση, όπου κρίνεται η επιβίωση του κόμματος και του ίδιου. Μένει να φανεί αν το «θα πάμε με τον Αλέξη μαζί μέχρι το τέλος» θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται.
 
 
in.gr