Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση Λεμπιδάκη

9:21 π.μ. - Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
09:04 π.μ. - Δευ, 10/21/2017
Image: Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση Λεμπιδάκη

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου

Απαντήσεις για το πώς από την 30ή Μαρτίου, ημέρα της απαγωγής του επιχειρηματία, φτάσαμε στην απελευθέρωσή του, όπως και σε μια σειρά από ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τη στρατηγική που ακολούθησαν οι αστυνομικές Αρχές, αλλά και για τη δράση των απαγωγέων, δόθηκε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά.
 
Η επίσημη παρουσίαση της εξιχνίασης της απαγωγής Λεμπιδάκη έγινε από τον υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη και από αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
 
"Άγνωστος" ο εγκέφαλος
 
Ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης τόνισε ότι δεν μπορεί να υποθέσει ποιος είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης , αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά. Επισήμανε ότι οι δράστες ταξίδευαν στην Αθήνα στέλνοντας μηνύματα και επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους υπάρχουν άτομα που ανήκουν άτομα στο σύλλογο πλειστηριασμών.
 
 
Λαγουδάκης: είχαν γίνει κι άλλες επιχειρήσεις
 
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κ.Λαγουδάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έγινε η μεγάλη επιχείρηση αλλά και στο πως ανίχνευσαν τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι δράστες και πως διακρίβωσαν τις διασυνδέσεις. Όπως αποκάλυψε είχαν γίνει κι άλλες επιχεριήσεις που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
 
 
"Ξέραμε το φύλακα"
 
Για την μεγάλη επιχείρηση τόνισε «είμαι σίγουρος ότι στο χώρο ήταν ο Λεμπιδάκης, ξέραμε και το φύλακα. (Όταν βρήκαμε το Λεμπιδάκη) νιώσαμε χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση, μας αγκάλιασε μόλις μας είδε… ανθρώπινα συναισθήματα».
 
Μίλησε για  συλλήψεις  δύο 44χρονων στο κρησφύγετο όπου βρέθηκε φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης και στη συνέχεια άλλων 6 ατόμων. Όπως είπε, οι δράστες είχαν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό.
 
Όπως ανέφερε όλο το χρονικό διάστημα της απαγωγής έγιναν 35 επικοινωνίες των απαγωγέων , υπήρξαν 5 χειρόγραφες και δακτυλογραφημένες επιστολές και  βίντεο του παθόντα. Πλήθος συσκευών κατασχέθηκαν όπως και υπολογιστές των δραστών.
 
 
Μια εγκληματική οργάνωση
 
Όπως τόνισε συγκροτήθηκε εγκληματική οργάνωση από το Μάρτη του '17, στη συνέχεια εντάχθηκαν νέα μέλη με συγκεκριμένο ρόλο και αναζητούνται κι άλλα άτομα. Η εγκληματική οργάνωση είναι μία και δεν πρόκειται για δύο ομάδες, όπως ξεκαθαρίστηκε στη διάρκεια της παρουσίασης.  
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Λαγουδάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέση της υπόθεσης με πολιτικό πρόσωπο και ότι δεν υπάρχει σχέση με την υπόθεση Παναγόπουλου.
 
Όσο για την 16χρονη που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο κ.Λαγουδάκης απάντησε ότι το κορίτσι δεν διαφαίνεται να γνώριζε ότι οι  ενέργειες στις οποίες  προέβαινε ,αφορούν απαγωγή. Πάντως οι φάκελοι που μετέφερε δεν είχαν ίχνη.
 
Η παρουσίαση έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλας.
 
Ν.Τόσκας: τον κύριο λόγο είχαν υπηρεσίες της Κρήτης
 
Σύμφωνα με τον κ.Τόσκα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ η οποία ήταν «τέλεια» όπως είπε, αναίμακτη και χωρίς να καταβληθούν λύτρα στους απαγωγείς.
 
Είναι ένα «μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας» όπως είπε.
 
Συγχαρητήρια έδωσε ο κ.Τόσκας στον κ.Τσουβάλα,τον κ. Λαγουδάκη στον ταξίαρχο Ηρακλείου και απλούς αστυνομικούς. Όπως τόνισε τον κύριο λόγο τον έπαιξαν οι υπηρεσίες της Κρήτης.
 
 
Κ.Τσουβάλας: είμαστε εδώ για να αποδώσουμε εύσημα
 
Η ελληνική αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά , τόνισε ο αντιστράτηγος κ.Τσουβάλας. «Δεν είμαστε εδώ για να αποσπάσουμε,αλλά για να αποδώσουμε τα εύσημα. Στους συναδέλφους αστυνομικούς που με επαγγελματισμό και επίμονη προσπάθεια ολοκλήρωσαν την επιχείρηση», σημείωσε.
 
Eυχαρίστησε δε τα μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη, προσωπικά τον κ.Λαγουδάκη και όλους τους αστυνομικούς.
 
 
Κανακουσάκης: επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα
 
Όπως είπε «Θα ήθελα να συγχαρώ τους συναδέλφους που εργάστηκαν αυτούς τους 6 μήνες. Ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα ήταν αυτά που έφεραν το αποτέλεσμα στην υπόθεση Λεμπιδάκη.Αυτό δείχνει πως η αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη». 
 
 
Πηγή: neakriti.gr