Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μετά το Brexit
Απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο
Η Κύπρος ίσως να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα έχει το προνόμιο να διαπραγματευθεί με τη Βρετανία για το Brexit σε διμερές επίπεδο και όχι συνολικά μέσω των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας).
Και τούτο γιατί στην Κύπρο λειτουργούν δύο από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας και ένα κατασκοπευτικό ραντάρ στο Τρόοδος που αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο εργαλείο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δύο βάσεις, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται βρετανικό έδαφος, έχουν σημαία και εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό εθνικό ύμνο, πρωτεύουσα την Επισκοπή, επίσημη γλώσσα την αγγλική (και δευτερευόντως την ελληνική), διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρούν (παρά το γεγονός ότι είναι στρατιωτικές βάσεις) πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και... τελωνείο, Τώρα τελευταίως (λόγω πολέμου στη Συρία αλλά και της έξαρσης των φαινομένων διεθνούς τρομοκρατίας) οι Βρετανοί έχουν εκσυγχρονίσει τις βάσεις τους και επιδιώκουν να τις μετατρέψουν σε Βρετανο-ΝΑΤΟϊκές, αφού το Brexit θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία τους.
Ηδη στην Κύπρο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2018, το θέμα των βρετανικών βάσεων μπήκε στην ατζέντα όλων των κομμάτων.
Οπως και νάχει το πράγμα στις 11 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής και βρετανικής κυβερνήσεως για το καθεστώς των βάσεων μετά το Brexit, μετά την εξαίρεση που ζήτησε και έλαβε η Κύπρος από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για το Brexit του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.
Πηγή: news.in.gr