Οι βασικές εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

12:39 μ.μ. - Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018
12:09 μ.μ. - Κυρ, 09/39/2018
Image: Οι βασικές εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

Η Ανάκτηση της εργασίας, το κοινωνικό κράτος και η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι οι τρεις άξονες του σχεδίου» που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ

 
 Ο πρωθυπουργός πέρα από την παρουσίαση του σχεδίου ανακοίνωσε και συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά μπορούν να υλοποιηθούν, βάσει των δημοσιονομικών στοιχείων και των πλεονασμάτων που έχουν επιτευχθεί και πάντα στο πλαίσιο της τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που, όπως σημείωσε, αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία. 
 
«Στην πρώτη ΔΕΘ μετά από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντι στον κόσμο και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις, οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από εφικτές καθώς ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
 
«Δεν πρόκειται για προσωπική εκτίμηση, πρόβλεψη ή ευχή, αλλά αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. 3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022. Ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες», επισήμανε και ανακοίνωσε πως «μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν».
 
Ειδικότερα και επιγραμματικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
 
Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.
Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.
Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.
 
 
thepressproject.gr