Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίπης από τον κ. Μπουνιαλέτο

11:32 π.μ. - Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016
11:01 π.μ. - Παρ, 22/32/2016
Image: Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίπης από τον κ. Μπουνιαλέτο

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη αυτή την περίοδο όπου δυστυχώς υπάρχουν και θύματα ακόμα και νεαρής Ηλικίας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γιατρό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Μπουνιαλέτο μας έδωσε μερικές οδηγίες για τι πρέπει να προσέξουμε.
 
Το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο είναι ο ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, ο οποίος γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά σκόπιμο είναι αν έχει παραλειφθεί , να γίνεται ακόμα και τώρα, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι υψηλός πυρετός, μυαλγίες, έντονη κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, βήχας και έντονη εξάντληση. 
 
Άλλα μέτρα πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής (τακτικό πλύσιμο των χεριών, συχνός αερισμός των χώρων), αποφυγή της επαφής των χεριών με τις εκκρίσεις από το στόμα και τη μύτη.
 
Είναι λάθος να λαμβάνετε αντιβιοτική αγωγή χωρίς την υπόδειξη του γιατρού, καθώς η αντιβίωση δεν έχει καμία δράση στην πορεία της γρίπης, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της. Η αντιμετώπιση της γρίπης, πέρα από τα συντηρητικά μέτρα (αντιπυρετικά, ενυδάτωση), περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικής αντιικής αγωγή, η οποία θα πρέπει να δίδεται μόνο κατόπιν υπόδειξης του θεράποντος ιατρού.
 
Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας, ιδιαίτερα  αν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν   υψηλό και παρατεινόμενο (πέραν του 4μέρου) πυρετό,  δύσπνοια,  πολλαπλούς έμετους, σύγχυση, λιποθυμία.

Συνέντευξη