Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

7:03 π.μ. - Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022
07:11 π.μ. - Δευ, 21/03/2022
Image: Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

"Στο Υπουργείο υπάρχει λανθασμένη άποψη για την Ιεράπετρα"

Σε απολογισμό της πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Ιεράπετρας στο Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του νοσοκομείου, προχωρά ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Χωρίς δώρα για τα Χριστούγεννα επιστρέφει η αποστολή της Ιεράπετρας από το Υπουργείο Υγείας. Μετά από πολύμηνη αναμονή, επιτέλους υλοποιήθηκε η επίσκεψη μας στο Υπουργείο. Η συνάντηση δεν έγινε με τον κύριο Πλεύρη αλλά με την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Γκάγκα. Έγινε σύντομη τοποθέτηση των μελών της ομάδας και ο Σύλλογος μας, ανέλαβε το καθήκον να εξηγήσει στην κυρία Υπουργό τη συσσωρευμένη αδικία που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας εδώ και αρκετά χρόνια και το αίτημα μας να ανατραπεί αυτή η αδικία και το Νοσοκομείο να βρει τον δρόμο προς ανάκαμψη και πρόοδο.                                                                

Στην τοποθέτηση της Υπουργού αποκαλύφθηκε το πόσο δίκαιο έχουμε όταν υποστηρίζουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει λανθασμένη άποψη για την Ιεράπετρα και όλη τη Νοτιοανατολική Κρήτη. Βρήκαμε αρκετές φορές το θάρρος να διακόψουμε την Υπουργό και  να της υποδείξουμε ότι κάνει λάθος και τότε μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε το εύρος ευθύνης του Νοσοκομείου καταθέτοντας και τη μελέτη που εκπόνησε ο Σύλλογος μας. Πιο συγκεκριμένα και μέχρι στιγμής η κυρία Γκάγκα δίνει βάρος για ένα καλά στελεχωμένο Τ.Ε.Π. χωρίς να εξηγεί, μετά το Τ.Ε.Π. προς τα που ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση του ασθενούς  αφήνοντας να νοηθεί ότι για το Νοσοκομείο μας δεν είναι τόσο σημαντική η δευτεροβάθμια αποστολή του. Της εξηγήσαμε ότι η περιοχή μας απαιτεί ένα πλήρες, καλά στελεχωμένο Νοσοκομείο που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης του. Μετά από διάλογο που διήρκησε περίπου 50 λεπτά αποχωρήσαμε κάνοντας απολογισμό της επίσκεψης. Τι αποκομίσαμε:                                                                                                                                                

 Μετά τα Χριστούγεννα θα γίνουν προκηρύξεις γιατρών. Πήραμε χαρτί και μολύβι να καταγράψουμε τι αναλογεί σε εμάς. Μας απάντησε να μην γράφουμε τίποτα και να περιμένουμε για να δούμε. Περιμένουμε λοιπόν.                                                                                                        

Μας μίλησε για την προκήρυξη των τριών θέσεων επικουρικών γιατρών,  της εξηγήσαμε ότι στη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχουν γιατροί των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε  οπότε πάλι περιμένουμε.

Μας είπε ότι για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε με συσσώρευση ασθενών σε λίστες,  θα αποστέλλει από άλλα Νοσοκομεία γιατρούς ειδικοτήτων για υποστήριξη. Δηλαδή εκ περιτροπής και κατά καιρούς, γιατροί που χρειαζόμαστε θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση. Περιμένουμε.    

Για την αναπλήρωση των κενών θέσεων του οργανισμού που σήμερα πλησιάζουν το 50%, μας απάντησε ότι δεν ισχύουν οι οργανισμοί και να περιμένουμε τον νέο νόμο για την υγεία όταν θα περάσει από τη βουλή. Θα περιμένουμε.                                                                         

Για την ένταξη του Νοσοκομείου Ιεράπετρας στα Νοσοκομεία προβληματικών και νησιωτικών περιοχών ώστε να προσελκύουν γιατρούς, η απάντηση της είναι ότι δεν αποδέχεται πλέον τον θεσμό και ότι θα θεσπίσει κίνητρα για την μόνιμη εγκατάσταση των γιατρών στα επαρχιακά Νοσοκομεία. Περιμένουμε να δούμε τα κίνητρα.                                

Αποδέχτηκε ότι ο θεσμός της ενιαίας διοίκησης δεν λειτούργησε όπου εφαρμόστηκε και ότι τα Νοσοκομεία θα αποκτήσουν την αυτόνομη διοίκηση τους  με κάποια επιτροπή συντονισμού στην οποία οπωσδήποτε θα συμμετέχουν οι Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κάθε Νοσοκομείου. Και για αυτό θα περιμένουμε                                                                                                           

Για κτιριακές αναβαθμίσεις, μας είπε ότι το βλέπει θετικά και ότι πρέπει να κατατεθούν οι μελέτες για διαγωνισμό από το ΤΑΥΠΕΔ. 

Θα έλεγε κανείς ότι επιστρέφουμε αποκομίζοντας κάμποσα ΠΕΡΙΜΕΝΕ. 

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Αντιλήφθηκαν μετά το Συλλαλητήριο, την επίσκεψη διαμαρτυρίας στην Υ.ΠΕ. Κρήτης και την επίσκεψη μας στο Υπουργείο,  ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει οργανωμένη κοινωνία με αγωνίες για το Νοσοκομείο της και ότι δεν θα δεχθεί παθητικά την υποβάθμιση του. Στην οργανωμένη αυτή κοινωνία είναι συμπαραστάτες ΟΛΟΙ. Η Εκκλησία και ο Δήμος με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Οι φορείς, οι θεσμοί και όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου.                                                                                                               

Ελπίζουμε ότι στους σχεδιασμούς τους στο εξής θα υπάρχει προβληματισμός για την Ιεράπετρα και δεν θα μπορούν τόσο εύκολα να την περιφρονούν.    Είναι σίγουρο ότι οι απόψεις τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέχουν από αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα να μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Αμοιβαία θα βρούμε τον δρόμο επικοινωνίας μας. Ακόμα και αν χρειαστεί να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά.  

Το σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση μας για εγρήγορση και ετοιμότητα δεν σταματά".