Ο Στ. Αραχωβίτης στον Ηχώ 99,8 για επιδοτήσεις και κατανομή εθνικού αποθέματος

12:57 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τετ, 02/57/2022
Image: Ο Στ. Αραχωβίτης στον Ηχώ 99,8 για επιδοτήσεις και κατανομή εθνικού αποθέματος

Δηλώσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λασιθίου Εμμ. Θραψανιώτης έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρου Αραχωβίτη και της αναπληρώτριας τομεάρχη, μέσω των οποίων ζητούν απαντήσεις αναφορικά με το ζήτημα των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ενδεχόμενο περικοπής επιδοτήσεων. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν μάλιστα λόγο για «ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη υψηλών καταλογισμών και περικοπών θα φέρει τη χώρα μας σε ακόμη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση, και θέτουν μεταξύ άλλων ερωτήματα και προβληματισμούς για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος. Ο πρώην υπουργός μίλησε για το θέμα στον Ηχώ 99,8 κάνοντας παράλληλα αναφορά στο θέμα των εργατών γης αλλά και της επιδότησης των λιπασμάτων ως ενίσχυση λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων σε επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Για την επιδότηση στα λιπάσματα ο κ. Αραχωβίτης σχολίασε ότι η ενίσχυση αφορά μόνο όσους είναι επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί παραγωγοί που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εργάζονται πχ τους καλοκαιρινούς μήνες στον τουριστικό κλάδο, μένουν εκτός ενίσχυσης. Σε μια περίοδο που η παραγωγή γενικότερα χρειάζεται στήριξη λόγω της κρίσης που βιώνουμε και ο κάθε παραγωγός θα έπρεπε να ενισχυθεί. .

Σε ότι αφορά τους εργάτες γης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Επιδότηση του αγροτικού ρεύματος. Επιδότηση λιπασμάτων και ζωοτροφών. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου ΕΛΓΑ με διμερή χρηματοδότηση. Αντιμετώπιση έλλειψης εργατών γης με την έκδοση ειδικής κάρτας εργασίας για απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ενίσχυση ελέγχων. Ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών και υπηρεσιών συμβουλευτικής. Τόνωση αγοραστικής δύναμης αλλά και σχεδιασμός για την νέα ΚΑΠ. Ειδικότερα για τη νέα ΚΑΠ ο πρώην Υπουργός, σημείωσε ότι το 2022 είναι έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ ότι πάει στραβά το 2022 θα το «κουβαλάμε» για όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο για αυτό απαιτείται ένας καλός σχεδιασμός.