Ο Παναγιώτης Σαρρής εξηγεί τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

12:45 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Δευ, 23/45/2022
Image: Ο Παναγιώτης Σαρρής εξηγεί τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Προβληματισμός για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς

Σε κρίσιμα ερωτήματα για την ευλογιά των πιθήκων απαντά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής. Όπως είπε, μετά από δυο χρόνια πανδημίας είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται και να τρομάζει με οποιοδήποτε μικρόβιο προκαλεί κρούσματα περισσότερα από τα συνηθισμένα. Ο συγκεκριμένος ιός είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1958 στο Κονγκό ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ανιχνεύθηκε το 1970. Κάθε χρόνο υπάρχουν κρούσματα και στην Ευρώπη αλλά είναι περιορισμένα. Πρόκειται για ιο DNA και δεν μεταλλάσσεται συχνά. Εξετάζεται όμως εάν τα κρούσματα προέρχονται από μεταλλαγμένη μορφή διότι φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδίδεται αφού έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα και αυτό βοηθά ώστε έγκαιρα να εντοπιστούν τα κρούσματα και να απομονωθούν, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα πρέπει να καθησυχάζει τον κόσμο είναι ότι υπάρχουν εμβόλια. Το ένα είναι αυτό που αφήνει σημάδι στο χέρι, στο μπράτσο ψηλά και προστατεύει σε ένα ποσοστό γύρω στο 85% από την ευλογιά των πιθήκων. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στον βασικό εμβολιασμό από το 1980 και μετά. Ίσως βέβαια κάποιοι να χρειαστεί να εμβολιαστούν τώρα, εξήγησε ο κ. Σαρρής.

Πρόσθεσε ότι με τον τουρισμό και επειδή ταξιδεύει προς τη χώρα μας πληθυσμός από διάφορες χώρες του κόσμου θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση σε ότι αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ακούστε εδώ τον κ. Σαρρή: