Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ στον Ηχώ 99,8 για τα απορρίμματα της Κρήτης

9:58 π.μ. - Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Δευ, 17/58/2020
Image: Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ στον Ηχώ 99,8 για τα απορρίμματα της Κρήτης

Σοβαρό θέμα η διαχείριση των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων

Ομόφωνα εκλέχτηκε η νέα διοίκηση στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου εκλέχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και ως αντιπρόεδρος ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς. Η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από πρόεδρο και αντιπρόεδρο καθώς και από τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη.

Αναπληρωματικά μέλη στον ΕΣΔΑΚ είναι ο δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Δημήτρης Αγαπάκης, ο δήμαρχος Γόρτυνας Λευτέρης Κοκολάκης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Λελεδάκης, η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης.

hxonews

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός αποχώρησε κατά την έναρξη της διαδικασίας με την επισήμανση ότι ο Δήμος και δήμοι του Λασιθίου διεκδικούν ένα ανεξάρτητο όργανο αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο κ. Καλογεράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το έργο του ΕΣΔΑΚ και τον ρόλο του στη διαχείριση και υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα. Υπάρχει είπε, ένας περιφερειακός σχεδιασμός και βάση αυτού θα εργαστούμε. Θετικό στοιχείο είναι ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός υλοποιείται με ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλους εθνικούς πόρους και όχι μέσω ΣΔΙΤ. Από εκεί και πέρα ένα θέμα που έχει προκύψει είναι οι φορείς διαχείρισης καθώς υπάρχει διεκδίκηση για τη λειτουργία και άλλου φορέα. Επίσης, επαναπροσδιορισμός του περιφερειακού σχεδιασμού θα γίνει το 2021. Η καύση απορριμμάτων δεν επιτρέπεται. Εάν προκύψει κάτι διαφορετικό, εάν η σημερινή κυβέρνηση αποφασίσει κάτι άλλο θα το δούμε, σχολίασε.

Τέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων που όπως είπε αφορά και την Ιεράπετρα αλλά και άλλους δήμους και είναι ένα σημαντικό θέμα για το οποίο ο ΕΣΔΑΚ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Καλογεράκη: