Ο νέος νόμος για το Ε.Σ.Υ. και η θέση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

10:01 π.μ. - Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Πέμ, 08/01/2022
Image: Ο νέος νόμος για το Ε.Σ.Υ.  και η θέση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση

"Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας". Έτσι ονομάζεται ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Παρασκευή 2/12/22.

Με τον νόμο αυτό το υπέρτατο αγαθό της υγείας αποκτά αγοραία τιμή σε αντίθεση με κάθε αρχή κράτους πρόνοιας. Η υγεία μετατρέπεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Το κριτήριο προτεραιότητας παύει να είναι η βαρύτητα της νόσου αλλά το πορτοφόλι του ασθενούς.

ΒΑΒΕΛ: Ομάδες διαφόρων ταχυτήτων μέσα στα Νοσοκομεία. Ιδιώτες που μπαίνουν μέσα και αμείβονται περισσότερο (έως διπλάσια) από αυτούς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, Γιατροί του ΕΣΥ που ασκούν και ιδιωτική ιατρική δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς που πέρασαν από το προσωπικό τους ιατρείο, φτωχοί ασθενείς που απευθύνονται στο ΕΣΥ για δωρεάν περίθαλψη και μπαίνουν στις λίστες αναμονής, και ασθενείς που αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επειδή είχαν λεφτά και πλήρωσαν για δεύτερη φορά μετά τη φορολόγηση τους. Οι καθηγητές θα μπορούν να εγκαταλείπουν όποτε αυτοί θέλουν τις θέσεις τους χωρίς καν την υποχρέωση να ενημερώνουν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, για να ασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Τα Νοσοκομεία θα αποτελέσουν κέντρα διαλογής και άγρας πελατών προς τον ιδιωτικό τομέα και τον ρόλο αυτό με τον νέο νόμο θα τον αναλάβουν γιατροί του ΕΣΥ.

Το επιχείρημα ότι με τον νέο νόμο θα προσελκύσουν γιατρούς στο ΕΣΥ θα ευσταθούσε αν γινόντουσαν διορισμοί μόνιμου προσωπικού ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Τη στιγμή που ο ΠΟΥ δίνει σαφείς οδηγίες για ενίσχυση των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και κατατάσσει τις χώρες που η υγεία τους επαφίεται εν πολλοίς στον ιδιωτικό τομέα - όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής - στις τελευταίες όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας όπως είναι οι πανδημίες, η ελληνική πολιτεία κωφεύει και στρέφει το βλέμμα της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκεστήκαμε στο χειροκρότημα. Οι μισθοί των γιατρών όλων των βαθμίδων αποτελούν ύβρη και ασέβεια.

Δεν γίνονται διορισμοί, δεν αναπληρώνονται οι χηρεύουσες θέσεις, ακρωτηριάζονται οι οργανισμοί των Νοσοκομείων και μας λένε ότι θα προσελκύσουν γιατρούς αλλά πληρώστε τους εσείς. Δεν έγινε καμία αξιοπρεπής προσαρμογή του μισθολογίου αλλά μας λένε πληρώστε τους εσείς για δεύτερη φορά. Δεν έγινε στελέχωση των Νοσοκομείων με δυνατότητα απογευματινών τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, τα θεσμοθετούν τώρα για να μειωθούν δήθεν οι λίστες αναμονής και μας λένε πληρώστε τα εσείς η απευθυνθείτε σε ιδιωτικά κέντρα Οι εναπομείναντες πιστοί υγειονομικοί στο ΕΣΥ εξουθενώνονται κυριολεκτικά για να αναπληρώνουν τα κενά, οδηγώντας τους από απόγνωση σε αναζήτηση λύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια περίοδο που οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή να ψωνίσουν τα τρόφιμα τους.

Όλα στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμα και του αγαθού της υγείας.

Ακούσαμε το ανόητο επιχείρημα της ελεύθερης επιλογής του ασθενούς. Ελεύθερος είναι ο ασθενής που η ανάγκη της περίθαλψης του είναι λυμένη από την πολιτεία. Εξ άλλου το δικαίωμα επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου προβλέπεται από την αρχή υλοποίησης του ΕΣΥ με τον νόμο 1397 του Γεωργίου Γεννηματά. Κούφιο λοιπόν το επιχείρημα. Η αλήθεια είναι άλλη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θέλει Εθνικό Σύστημα Υγείας που να είναι δωρεάν για όλους. Το απέδειξε σε προηγούμενη θητεία της όταν σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους πολίτες απαγορευόταν η πρόσβαση στις δομές υγείας του ΕΣΥ. Το είδαμε ξανά όταν με το τότε νομοσχέδιο Σούρλα έγινε προσπάθεια κατάργησης του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Το βλέπουμε λοιπόν και σήμερα όπου με τον νόμο Γκάγκα καταργείται ουσιαστικά η δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ανοίγουν οι κερκόπορτες της ιδιωτικοποίησης της υγείας στην πατρίδα μας. Το υποψιαστήκαμε όταν το ΕΚΑΒ απαρνήθηκε την επιστροφή ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, από το Νοσοκομείο στο σπίτι. Τώρα θα έχουμε και ιδιωτικό ΕΚΑΒ.

Για το Νοσοκομείο μας, που αποτελεί και τον λόγο ύπαρξης του Συλλόγου μας, πιστεύουμε ότι μετά την επί τόσα χρόνια περιφρόνηση και υποστελέχωση του, ο νέος νόμος για την υγεία έρχεται να επισφραγίσει την πλήρη υποβάθμιση του σε Σταθμό Α’ Βοηθειών. Αυτή εξάλλου διαφάνηκε να είναι η άποψη της Αναπληρώτριας Υπουργού κατά την επίσκεψη και συνάντηση μαζί της την 16/11/22 στο Υπουργείο Υγείας. Στην Ιεράπετρα δεν υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά κέντρα με διαγνωστικά τμήματα, με τμήματα νοσηλείας ή χειρουργικών επεμβάσεων. Γιατί να επιλεγεί το Νοσοκομείο μας από ένα γιατρό αφού το δικαίωμα που του χορηγείται από τον νέο νόμο, να αυξήσει το εισόδημα του απασχολούμενος σε τέτοια κέντρα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί στον τόπο μας; Θα προτιμούν όλοι μεγάλες πόλεις με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Πώς θα υλοποιούνται απογευματινά χειρουργεία, αφού παρά το ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη υποδομή, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι αναισθησιολόγοι μας δεν επαρκούν ούτε για τις σημερινές μας ανάγκες; Ποιοι ιδιώτες γιατροί θα καλύψουν κενά στο Νοσοκομείο μας καλύπτοντας και τις εφημερίες, αφού ήδη σήμερα τις περισσότερες μέρες του μήνα και στις περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός; Από τους διαθέσιμους στην Ιεράπετρα, κανείς. Στην Ιεράπετρα εξάλλου δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης αναισθησιολόγος, ούτε ιδιώτης χειρουργός.

Γνωρίζουμε τις αδυναμίες του μέχρι σήμερα ΕΣΥ με κύρια αδυναμία τη προσέλκυση γιατρών, την ανατροπή μετανάστευσης των επιστημόνων μας στο εξωτερικό, την έλλειψη κινήτρων για κάλυψη θέσεων στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, την αδυναμία υλοποίησης της προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας, Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ναυάγησε, απλά γιατί η κυβέρνηση θέλησε να το εφαρμόσει με ελάχιστο κόστος και πάλι βασιζόμενη στην φιλοτιμία των γιατρών. Δεν είναι τυχαίο που στον τόπο μας, αν εξαιρέσει κανείς τους Γενικούς Γιατρούς του Νοσοκομείου, κανείς άλλος δεν αποδέχθηκε να ενταχθεί. Και δεν αδικούμε κανέναν. Ας έριχναν μια ματιά οι ιθύνοντες στην Κύπρο. Όλοι εντάχθηκαν αλλά με αξιοπρέπεια.

Η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί αυτός ο νόμος το συντομότερο δυνατόν. Και μια επιτροπή σοφών που γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους της χώρας μας, να σχεδιάσουν έναν νέο νόμο με κύριο κριτήριο την προστασία της υγείας κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια του κάθε υγειονομικού που καθημερινά αποδεικνύει τη διάθεση αυτοθυσίας για την προστασία των συμπολιτών του. Ο κύριος Πλεύρης, η κυρία Γκάγκα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά.

Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας έχει μικρή και αδύναμη φωνή. Την προσθέτουμε στις φωνές όλων των υγειονομικών φορέων της χώρας, που χωρίς καμία εξαίρεση διαφωνούν και αντιδρούν.

Ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ομόφωνα για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Δρ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος Πόπη Δασκαλάκη