"Όσο τα έργα μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους», οι λαϊκές οικογένειες θα βιώνουν δραματικά τη διαχείριση του νερού ως εμπορεύματος"
Τα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο Λασίθι Κρήτης που περιλαμβάνονται σε σύμβαση έργου που θα υπογραφεί σχολίασε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, αφενός είναι απαραίτητα, αφετέρου, πρώτον, πρόκειται για ένα «στημένο» παιχνίδι προσφορών μεταξύ των εταιρειών-υποψηφίων αναδόχων, δεύτερον, ανέδειξε τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την καθυστέρησή τους, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι στη λογική των «επιλέξιμων έργων» εις βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών απεντάχθηκαν από το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τρίτον, δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για αγρότες και κατοίκους.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η έλλειψη αρδεύσιμου νερού εξαιτίας της λειψυδρίας θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών, τη στιγμή κιόλας που είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων που παράγουν. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους κατοίκους σημείωσε ότι η λειψυδρία έχει οδηγήσει σε στέρηση επαρκούς και φθηνού πόσιμου νερού.
Ανέδειξε τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την έλλειψη διαχείρισης υδάτων, αναγκαίων έργων στο Λασίθι και κατ' επέκταση για το οξυμένο πρόβλημα της λειψυδρίας. Πρόσθεσε ότι με πρόσχημα την «κλιματική αλλαγή», προωθείται, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορευματοποίηση του νερού, η ενιαία τιμολόγηση και η αύξηση της τιμής ανάλογα με την αύξηση της κατανάλωσης, οδηγώντας ουσιαστικά, για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο να πληρώνει τα ίδια με ένα πεντάστερο! Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ακόμα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα απαραίτητα για την περιοχή εγγειοβελτιωτικά έργα που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια.
«Όσο τα έργα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους", οι λαϊκές οικογένειες θα βιώνουν με δραματικό τρόπο τη διαχείριση του νερού ως εμπορεύματος και την έλλειψη των αναγκαίων έργων ύδρευσης για φτηνό, επαρκές, ποιοτικό πόσιμο νερό, όπως και έργων άρδευσης για φτηνό νερό άρδευσης, σε ποσότητα που να καλύπτει τις ανάγκες αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τα έργα συζητούνται σε μια περίοδο που προετοιμάζεται και η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού ΑΕ στην Κρήτη, στα πρότυπα αυτού που συστήνεται στη Θεσσαλία.
Ο Μ. Συντυχάκης, αναφερόμενος στην υπερκατανάλωση νερού από μεγαλοξενοδόχους, έκανε λόγο για την προτίμηση (!) που παρατηρείται να κόβεται «το νερό σε πόλεις και χωριά παρά σε 5άστερα ξενοδοχεία για να μη θιχτεί το "τουριστικό προϊόν"», ενώ παρουσίασε και μια σειρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα έργα που γίνονται έχουν κατεύθυνση την ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών και όχι των λαϊκών αναγκών.
«Πίσω απ' τις διακηρύξεις για αντιμετώπιση της λειψυδρίας κρύβονται τα σχέδια μετατροπής του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα. Πίσω απ' τη διαμάχη των κομμάτων του συστήματος σχετικά με το πόσο ευθύνεται το καθένα για τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών υποδομών, κρύβεται η συμφωνία τους στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Η ΕΕ, το σύστημα και το κράτος του», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Τέλος, κάλεσε τον λαό της περιοχής να παλέψει για μια άλλη κοινωνία, όπου η οικονομία θα είναι επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη στα χέρια των εργαζομένων, θα στοχεύει στην κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Νερού της εργατικής εξουσίας, όπου θα ανήκουν κοινωνικοποιημένα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.