Ο Ε. Λέκκας στον Ηχώ 99,8 – Πώς συνέβη η τραγωδία στην Αγιά Φωτιά

10:24 π.μ. - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022
10:10 π.μ. - Δευ, 31/24/2022
Image: Ο Ε. Λέκκας στον Ηχώ 99,8 – Πώς συνέβη  η τραγωδία στην Αγιά Φωτιά

Πιστοποίηση ασφάλειας η πρόταση σε Κικίλια για τις τουριστικές μονάδες

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Ιεράπετρας και όχι μόνο από τον τραγικό θάνατο μιας 47χρονης τουρίστριας η οποία έχασε τη ζωή της όταν το τουριστικό κατάλυμα στο οποίο διέμενε καταπλακώθηκε από βράχο που αποκολλήθηκε από κοντινό λόφο.

Ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής, εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 σχολίασε καταρχάς ότι μπορεί να μην επισκέφθηκε το σημείο όπου έγινε το τραγικό συμβάν, ωστόσο έχει τους τρόπους ώστε να κάνει μια αποτίμηση αξιοποιώντας πχ υλικό από drones.

Όπως είπε, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι στην περιοχή υπάρχει ένα ανάγλυφο που παρουσιάζει κλίση και επιπλέον υπάρχουν μορφολογικές ασυνέπειες. Χρέος δικός μου να επισημαίνω τον κίνδυνο εάν θέλουμε να μην έχουμε ξανά τέτοια γεγονότα. Χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται ενεργοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Κρήτης.

Το κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα πρέπει και ο ιδιώτης να προστατεύσει την περιουσία του, το σπίτι, την επιχείρησή του. Ιδιαίτερα όταν χτίζει σε ένα μέρος υψηλού κινδύνου. Συζητάμε με το Υπουργείο και τον Υπουργό κ. Κικίλια στην κατεύθυνση μιας κεντρικής προσπάθειας, να υπάρχει πιστοποίηση ασφάλειας σε κάθε ξενοδοχείο της χώρας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.