Ο Β. Λύκος Διδάκτωρ ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία
Κανένας δεν μιλάει για «πράσινα» αντιπλημμυρικά έργα
Πολυδιάστατες είναι οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας με ανθρώπους να αγνοούνται, χωριά να έχουν καλυφθεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης, γεωργικές καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί.
Ο κ. Λύκος Βασίλης Διδάκτωρ ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια μιλάμε κλιματική αλλαγή και κρίση ωστόσο ως χώρα δεν έχουμε προχωρήσει σε έργα υποδομών που θα προστατεύσουν τη φύση και τους πολίτες, όπως αντιπλημμυρικά , διευθέτηση χειμάρρων κ.α. Όποια έργα γίνονται, γίνονται αποσπασματικά. Όταν πχ κατασκευάζουμε ένα φράγμα χωρίς να μελετήσουμε την λεκάνη απορροής τότε πώς θα αποτρέψουμε τις επιπτώσεις από έντονα καιρικά φαινόμενα. Χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοια έργα υπάρχουν, μέσω πχ του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ερώτημα είναι τα αξιοποιούμε και πώς;
Στην Καρδίτσα έχουμε εκτροπή ποταμών, έλλειψη αντιπλημμυρικών. Δεν προετοιμαζόμαστε για την κλιματική κρίση. Και όταν μιλάμε για κλιματική κρίση συνήθως μιλάμε μόνο για ενέργεια. Όμως όταν καίγονται δάση, όταν έχουμε τσιμέντο παντού και δεν μπορεί να απορροφηθεί το νερό, αυτό φεύγει από ψηλά και παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του. Επίσης κανένας δεν μιλάει για «πράσινα» αντιπλημμυρικά έργα .
Επιπλέον πρέπει να δούμε και άλλες διαστάσεις. Μόνο η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής είναι πάνω από 1 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι αισχροκέρδεια θα υπάρξει και τι μέγεθος πληθωρισμού στα αγροτικά προϊόντα. Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για τις αποχετεύσεις στις περιοχές που πλημμύρισαν, τα φρεάτια, τα ζώα και τα τρωκτικά που έχουν πεθάνει και μέσω φρεατίων και αγωγών θα καταλήξουν στη θάλασσα. Οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε μολύνεις ακόμα και ασθένειες. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για όλα αυτά. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε πάνω από όλα ότι αγνοούνται άνθρωποι και υπάρχει μεγάλη αγωνία τι θα βρούμε όταν πέσει η στάθμη του νερού, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ακούστε εδώ τον κ. Λύκο ο οποίος αναφέρεται επίσης στις συνέπειες από τα καμένα δάση του Έβρου.