Νικολαράκης: Είναι ανήθικο να βάζουν "μπέτη" οι έφηβοι στον εμβολιασμό

10:12 π.μ. - Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021
10:07 π.μ. - Τρί, 06/12/2021
Image: Νικολαράκης: Είναι ανήθικο να βάζουν "μπέτη" οι έφηβοι στον εμβολιασμό

Να εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού και την πορεία του προγράμματος στη χώρα αλλά και ειδικότερα στον νομό Λασιθίου τοποθετείται σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λασιθίου κ. Κων/νος Νικολαράκης.

Όπως τόνισε είμαστε σε μια επικίνδυνη φάση, σε μια επικίνδυνη στροφή. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, μεταλλάσσεται, λειτουργεί "έξυπνα", τροποποιεί τη συμπεριφορά του. Εμείς από την άλλη ως πολίτες, ως κοινωνία, ως πολιτεία, έχουμε χαλαρώσει, δεν προσέχουμε και θα πρέπει αυτό να αλλάξει. Ο μόνος τρόπος να ανακάμψουμε το 4ο κύμα είναι το εμβόλιο. Με 30%-40% συμμετοχή όμως στον εμβολιασμό, τοίχος ανοσίας δεν ορθώνεται. Είναι σημαντικό ότι σε επίπεδο νομού Λασιθίου είμαστε στο πράσινο όμως μέσα σε 48 ώρες εάν δεν προσέξουμε μπορεί να γίνει κατακόκκινο, σημείωσε ο κ. Νικολαράκης.

Πρόσθεσε ότι το νέο στέλεχος "Δ" μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να προσέχουμε, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής όπως αυτά συζητώνται από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, καθαριότητα, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας κλπ. Βέβαια το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε καθώς εξάλλου τη στιγμή που μιλάμε στην εφαρμοσμένη ιατρική δεν υπάρχει φάρμακο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των παιδιών και των νέων ο κ. Νικολαράκης υποστήριξε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνα που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είναι εκείνα που έχουν ανάγκη το εμβόλιο. Τα παιδιά νοσούν, νοσούν όμως πιο ελαφρά. Το να αναγκάσω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου να κάνουν το εμβόλιο και εγώ να μην το κάνω, αυτό έχει μια ηθική διάσταση. Ας πάρουμε το βάρος και την ευθύνη οι ενήλικες , όχι τα παιδιά. Είναι σημαντικό στο όλο θέμα της διαχείρισης του εμβολιασμού ο ρόλος του γιατρού και η σωστή και καλή επικοινωνία και ενημέρωση του ασθενή. Όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι μαζί στην προσπάθεια για να βγούμε από την πανδημία, τόνισε .