Νερό : Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;

7:00 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 μ.μ. - Τετ, 23/00/2020
Image: Νερό : Κοινωνικό αγαθό ή  εμπόρευμα ;

Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων για το ζήτημα του ΝΕΡΟΎ

Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος, απαραίτητος για την εμφάνιση και τη διατήρηση του φαινομένου της ζωής. Επειδή, μάλιστα είναι φυσικός πόρος ανήκει σε όλους και θα έπρεπε να προστατεύεται και να διατίθεται δωρεάν σε όλους. Κι όμως, αυτός ο τόσο πολύτιμος φυσικός πόρος έχει εμπορευματοποιηθεί και όλοι εμείς, που τον έχουμε απόλυτη ανάγκη, αντιμετωπιζόμαστε ως «πελάτες».   

Με ευκολία θα σκεφτεί και θα πει  κάποιος: «Το νερό δεν έρχεται μόνο του στη βρύση σου. Χρειάζονται έργα και η δουλειά ανθρώπων για να γίνει αυτό και έτσι πρέπει να πληρώνεις για να το έχεις διαθέσιμο».

Με την ίδια ευκολία ανταπαντάμε και εμείς πως ήδη πληρώνουμε και μάλιστα πολλά, αλλά νερό δεν έχουμε. Ούτε στην ποσότητα, αλλά ούτε και στην ποιότητα που το χρειαζόμαστε.

Η κατάσταση με το νερό (αρδευτικό και υδρευτικό) στην Ιεράπετρα πάντα ήτανε προβληματική. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει χειροτερέψει. Ζούμε σ’ έναν ξηροθερμικό τόπο και συχνά πυκνά παρουσιάζονται περίοδοι ανομβρίας. Τότε κινητοποιούμαστε. Κάνουμε από λιτανείες μέχρι ημερίδες για να βρεθούν οι ποσότητες νερού που χρειάζονται για τα θερμοκήπια και για τα λιόφυτα.

Όσον αφορά στην ύδρευση, τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην Ιεράπετρα έχει γίνει στην κυριολεξία απελπιστική. Η μακροχρόνια εγκατάλειψη των δικτύων αρχίζει να φαίνεται. Είναι τόσο πολλά τα σπασίματα και οι ζημιές, ώστε να είναι πολύ συχνές οι διακοπές υδροδότησης σε σημείο για μέρες ολόκληρες να μην έχουμε νερό και μάλιστα ακόμα και σε περιόδους καραντίνας ή καύσωνα!

Ως προς την ποιότητά του νερού, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν το εμπιστεύεται και καταφεύγει στις λύσεις του εμφιαλωμένου νερού και των οικιακών φίλτρων νερού. Δηλαδή εκτός απ’ το ότι λέμε το νερό νεράκι, το διπλο-πληρώνουμε κιόλας.

Η ενημέρωση της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας προς τους πολίτες για τα ζητήματα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης είναι ανύπαρκτη -αν και στην πίσω σελίδα των λογαριασμών λέει πως είναι υποχρέωση των πολιτών να ενημερώνονται για τους κανονισμούς ύδρευσης και άρδευσης. Υπάρχουν άραγε τέτοιοι κανονισμοί; Και αν ναι πού θα τους βρει κάποιος για να ενημερωθεί; Όχι πάντως στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η νομοθεσία, δηλαδή η ΚΥΑ Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322 (ΦΕΚ 3282/Β΄/19.09.2017) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», δεν τηρείται με ευθύνη του Δήμου Ιεράπετρας αλλά και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το «πάνω απ’ όλα ο νόμος» που είπε πρόσφατα ο Δήμαρχός μας με αφορμή την αδειοδότηση του Αιολικού Πάρκου στην Επισκοπή.

Οι αναλύσεις νερού που γίνονται και ο τρόπος που αυτές δημοσιοποιούνται υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Δεν αντέχουν σε καμία αξιολόγηση. Η υγεία μας και η υγιεινή μας είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να αντιμετωπίζονται τόσο πρόχειρα. Και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας!  

Οι εταιρίες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού και οι εταιρίες φίλτρων νερού θησαυρίζουν εις βάρος μας, εξαιτίας αυτής της προβληματικής κατάστασης που συντηρείται και αναπαράγεται πολλά χρόνια τώρα.

Ταυτόχρονα, η διαιώνιση αυτής της προβληματικής κατάστασης εξυπηρετεί ένα ακόμα σκοπό: Μέσα από την  υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ μεθοδεύεται και διευκολύνεται η εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων και η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού. Με άλλα λόγια, στρώνουν το δρόμο για την παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες - εργολάβους που αποτελεί και μια από τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ (βλέπε Οδηγία 2000/60/ΕΕ). Δεν έχει παρά να κοιτάξει κανείς  τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ που διαχειρίζεται το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας: το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ετοιμάζεται να παραχωρήσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου κει Ιδιωτικού Τομέα), με τέτοιους όρους που οι ιδιώτες  να αποκομίζουν τα κέρδη, αλλά να μην έχουν καμιά ευθύνη για τις ζημιές (αυτές θα τις πληρώνουν τα γνωστά κορόιδα)! 

Εμείς, σαν Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων θεωρούμε πρωταρχική ανάγκη την κοινή συμπόρευση όλων μας με ένα πλαίσιο αιτημάτων που να μας συσπειρώνει στην διεκδίκηση της διαχείρισης του νερού ως κοινωνικού αγαθού προσιτού σε όλους και όχι ως εμπορεύματος.

Απαιτούμε:

-        Άμεση μείωση των τιμολογίων νερού. Να θεσπιστούν κλίμακες κατανάλωσης που θα ελαφρύνουν οικονομικά την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

-        Πόσιμο νερό ποιοτικά ελεγμένο σε επαρκή ποσότητα για όλα τα νοικοκυριά.

-        Στελέχωση των υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-        Ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό και το δημοτικό προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.

-        Καμία διακοπή νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-        Έξω κάθε επιχειρηματική δράση από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

email: agonistikinisi@gmail.com, fb: Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων