Νέα Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τη χωροθέτηση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Σητεία

9:28 π.μ. - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Παρ, 18/28/2024
Image: Νέα Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τη χωροθέτηση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Σητεία

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, μεταφέροντας την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Σητείας σχετικά με τη χωροθέτηση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων κρίνεται ανεπαρκής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την απόσταση των πάρκων από προστατευόμενες περιοχές, όπως γεωπάρκα, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA. Ο Δήμος επισημαίνει ότι οι περιοχές αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η κα Σπυριδάκη, αναφερόμενη στην ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε: «Η όποια ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει με όρους ενεργειακής Δημοκρατίας, και όχι με μονομερείς δράσεις. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους διαφάνειας και δικαιοσύνης, αλλά και για την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και της ανάπτυξης των περιοχών που φιλοξενούν τέτοιου είδους έργα. Η ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων αποτελεί εγγύηση για βιώσιμη ανάπτυξη και ισότιμη κατανομή των οφελών.»

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει υπόψη του την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Σητείας και να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα, διασφαλίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες θα συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.