
Ο Γ. Ανδρουλάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8: «Το Λασίθι δεν ζητά χάρη – διεκδικεί ό,τι του αξίζει»
Την ανάγκη άμεσης προώθησης των αναπτυξιακών έργων στο Λασίθι, την επιτάχυνση του ΒΟΑΚ και την ολιστική διαχείριση της λειψυδρίας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαγκαράκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή την υπογραφή των συνοδών έργων άρδευσης στην Ιεράπετρα και τις εξαγγελίες για τον ΒΟΑΚ, αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις υποδομών, στις χρονοβόρες διαδικασίες και στην ανάγκη να μην «τιμωρείται» η Περιφερειακή Ενότητα επειδή έχει υψηλό ποσοστό ωριμότητας και απορρόφησης.
ΒΟΑΚ: Ζητάμε σαφήνεια, ακρίβεια και πληρότητα
«Η Ανατολική Κρήτη διεκδικεί δίκαια τη σύνδεσή της με τον ΒΟΑΚ. Το έργο δεν είναι μόνο της Σητείας ή της Ιεράπετρας. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Λασιθίου» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η ωριμότητα των μελετών σε τμήματα όπως το Καλό Χωριό – Παχιά Άμμος – Σητεία είναι υψηλότερη από άλλες περιοχές.
Ο ίδιος περιέγραψε ως «ανεπίτρεπτο» το να υπάρχει τεχνική ωριμότητα και να μην εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση. «Ζητάμε από το Υπουργείο σαφήνεια για τον φορέα χρηματοδότησης, ακρίβεια στο χρονοδιάγραμμα και πληρότητα στο αντικείμενο του έργου. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου», ανέφερε.
Νερό – το κορυφαίο ζήτημα της εποχής
Κομβικό σημείο της συνέντευξης ήταν η επισήμανση της κρίσης νερού. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η Ιεράπετρα και η Ανατολική Κρήτη αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία, ενώ κάλεσε σε ολιστική διαχείριση του ζητήματος, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο – από ανακύκλωση βιολογικών μέχρι νέα έργα ταμίευσης και εκσυγχρονισμούς δικτύων.
Όπως είπε, οι απώλειες νερού στα απαρχαιωμένα δίκτυα ξεπερνούν το 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 70%. «Η εξοικονόμηση είναι το πρώτο και το πιο άμεσο βήμα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΤΟΕΒ πρέπει να καταθέσουν ώριμες προτάσεις στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας – “Όχι άλλες μελέτες που λιμνάζουν”
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη χρονοβόρα διαδικασία ανάθεσης έργων και μελετών. Όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να έχουμε έτοιμες μελέτες και να περιμένουμε 20 χρόνια για την υλοποίηση ενός έργου».
Ειδικά για τον Δήμο Ιεράπετρας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, ζήτησε να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες μέσω του θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, κατήγγειλε περιπτώσεις όπου, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίπτει την επίκληση της “έκτακτης ανάγκης”.
«Έχουμε σχέδιο, ζητάμε υποστήριξη – όχι εμπόδια»
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης για το Λασίθι, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, και ζήτησε «να μην τιμωρηθεί η περιοχή επειδή προχωράει σωστά και οργανωμένα».
Όπως σημείωσε, στόχος είναι μέχρι το 2025 η απορρόφηση να φτάσει το 80% για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενώ επισήμανε ότι η Κρήτη έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης σε όλη τη χώρα.
Ο τόπος ζητά δικαιοσύνη, όχι ευνοιοκρατία
«Η Ανατολική Κρήτη έχει στρατηγική σημασία, αγροτική δυναμική και πολιτιστικό απόθεμα. Δεν ζητά χάρη. Ζητά αναγνώριση και ισότιμη μεταχείριση από την Πολιτεία», τόνισε με έμφαση ο Γιάννης Ανδρουλάκης.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ευχήθηκε «η σημερινή μέρα να είναι ουσιαστική για το Λασίθι» και επισήμανε την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση, συνεργασία και σχέδιο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του τόπου μας.