Μινωικά ανάκτορα και Σπιναλόγκα στο επίκεντρο συζητήσεων της Περιφέρειας Κρήτης με την ΟΥΝΕΣΚΟ

12:50 π.μ. - Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
12:04 π.μ. - Παρ, 19/50/2019
Image: Μινωικά ανάκτορα και Σπιναλόγκα στο επίκεντρο συζητήσεων της Περιφέρειας Κρήτης με την ΟΥΝΕΣΚΟ

Σειρά επαφών πραγματοποίησε στο Παρίσι στην UNESCO ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης κ.Δημήτρης Μιχελογιάννης στις 11 και 12 Απριλίου

Σειρά επαφών πραγματοποίησε στο Παρίσι στην UNESCO ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης κ.Δημήτρης Μιχελογιάννης στις 11 και 12 Απριλίου στο περιθώριο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο.
 
Συγκεκριμένα συναντήθηκε με την Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κα. Mechtild Rössler, με την οποία συζήτησαν εκτενώς το θέμα της ένταξης της Σπιναλόγκας και των Μινωϊκών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιδιαίτερα σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης αφενός μεν του φακέλου για τον Μινωϊκό πολιτισμό μέσα από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ αλλά και η χρηματοδότηση, από την Περιφέρεια Κρήτης προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, των απαραίτητων μελετών για την διάσωση, αποκατάσταση και επανάχρηση των κτισμάτων του μεσοπολέμου, δείγματα του Μοντέρνου Κινήματος, που βρίσκονται στη Σπιναλόγκα.
 
Στη συνέχεια ο κ. Μιχελογιάννης συναντήθηκε με τον κ. Miguel Clüsener-Godt, διευθυντή τόσο του προγράμματος των Γεωπάρκων όσο και των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη διαθέτει δύο Γεωπάρκα αναγνωρισμένα από την UNESCO, Ψηλορείτης και Σητεία, και ένα απόθεμα της Βιόσφαιρας, Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη. Στη μεταξύ τους συνάντηση ο κ.Μιχελογιάννης παρουσίασε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις 3 αυτές περιοχές, η οποία χρηματοδοτείται με συνολικά 10.4 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η σχετική μάλιστα πρόσκληση προς τους αρμόδιους φορείς για την χρηματοδότηση αυτή άνοιξε πριν από λίγες μέρες και τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Το συγκεκριμένο έργο της Περιφέρειας Κρήτης αναγνωρίζεται από την UNESCO ως ιδιαίτερα σημαντικό και καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς φέρνει σε διάλογο τα διαφορετικά προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και με κατεύθυνση πάντοτε την βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών του νησιού.
 
Τέλος ο κ.Μιχελογιάννης συναντήθηκε, μαζί με στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με τον κύριο Νίκο Κασσιανίδη διευθυντή του Γραφείου της νέας Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Οργανισμού κας. Audrey Azoulay. Στην συνάντηση αναπτύχθηκε ολοκληρωμένα η στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης για την βιώσιμη ανάπτυξη όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για πχ την μεγάλη περιοδική έκθεση για τις Αναδυόμενες Πόλεις της Κρήτης, Άπτερα-Ελεύθερνα- Κνωσό, που ακολουθεί την συστηματική δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Κρήτη αλλά και το ολοκληρωμένο πλάνο προβολής της έκθεσης που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων καταχωρήσεις στα τρέχοντα τεύχη τόσο του περιοδικού Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όσο και στο National Geographic με το οποία και η ίδια η UNESCO αναπτύσσει συνεργασία τα τελευταία χρόνια.