Μήνυμα του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας για την νέα σχολική χρονιά και για την χρήση της μάσκας στα σχολεία
Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές
Η κοινωνία βρίσκεται υπό το πέπλο του φόβου της πανδημίας του κορωνοϊού. Μίας πανδημίας που έχει συμβάλει σε έναν κύμα παραλογισμών, προερχόμενες από διάφορες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα η παράλογη απόφαση της έναρξης των σχολίων μας με την ταυτόχρονη αύξηση κατά 10% του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, κ.λπ.
Γίνεται εμφανές λοιπόν, ότι φέτος η προσπάθειες των γονιών/κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών πρέπει να είναι πολύ εντατικές και στοχευμένες ώστε να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την μετάδοση του ιού. Επιβάλλεται οι γονείς και οι κηδεμόνες να είμαστε αρωγοί στην δύσκολη αυτή προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την προστασία την δική μας, των παιδιών μας και των αγαπημένων μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) που προκαλεί την νόσο Covid-19, προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από την βρεφική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βάση επιστημονικών δημοσιευμένων στοιχείων, ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 είναι κυρίως αερογενώς με μικροσταγονίδια. Οι επιφάνειες επίσης παίζουν ρόλο στην μετάδοση της νόσου, αλλά δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης.
Δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι που παρά τα εκατομμύρια των κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως (926,903! θάνατοι έως το απόγευμα της 13ης Σεπτ. 2020), δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στον αγώνα για τον έλεγχο της πανδημίας.
Κατά την έναρξη και την διάρκεια την φετινής σχολικής χρονιάς λοιπόν, η ευλαβική τήρηση των μέτρων πρόληψης, είναι μονόδρομος! Η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (τα μάτια, τη μύτη, το στόμα), το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι (το οποίο είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε είδους αντισηπτικό), η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων και τέλος η σωστή χρήση της μάσκας, είναι τα όπλα των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών έναντι στον SARS-CoV-2.
Στην φάση αυτή της πανδημίας, ένα βασικό όπλο που έχουμε στην διάθεση μας για την προστασία των παιδιών μας, είναι η χρήση της μάσκας. Η σωστή χρήση της μάσκας!
Προφανώς είναι κατανοητό από όλους, ότι το να φοράει κάποιος 5 ώρες κάθε μέρα μία μάσκα στο πρόσωπό του, δεν είναι ευχάριστο! Δεν είναι ευχάριστο ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, είναι απολύτως κατανοητή η δυσκολία του να επιβάλει κάποιος τη σωστή χρήση της μάσκα σε παιδιά 5-10 χρονών.
Παρόλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε όλοι το μέτρο αυτό, κάνοντας υπομονή, διότι δυστυχώς δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές.
Η μάσκα προσώπου χρησιμοποιείται ως φραγμός ο οποίος εμποδίζει τα σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού να ταξιδεύουν στον αέρα και να μολύνουν γειτονικά άτομα, όταν αυτός που την φορά βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει. Προϋπόθεση βέβαια η ορθή τοποθέτηση της μάσκας με τρόπο ώστε να καλύπτει το στόμα και την μύτη.
Φοράμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους γύρο μας και τους ζητούμε να φορούν μάσκα για να προστατευτούμε και εμείς!
Όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών από την χρήση της μάσκας, θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο η «Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής», το CDC (Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών) των ΗΠΑ, όσο και η «Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία» και η «Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία» (Ε.ΠΑΙ.Ε.), συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αρκεί η χρήση της να γίνεται σωστά.
Όπως αναφέρει η Ε.ΠΑΙ.Ε., δεν υπάρχει κίνδυνος από την χρήση της μάσκας ακόμη και όταν το παιδί παίζει ή τρέχει στο διάλειμμα. Με εξαίρεση την έντονη γυμναστική άσκηση (στην περίπτωση αυτή πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις, κ.λπ.), ή στις περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος. Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις, χρειάζεται να εξεταστούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. σε πρόσωπα με διανοητικές ή αναπτυξιακές διαταραχές ή με διαταραχές συμπεριφοράς. Σε κάθε τέτοια περίπτωση η αναγκαιότητα της μάσκας θα πρέπει να συζητείται εξατομικευμένα.
Επίσης, ως απάντηση σε αβάσιμες ερωτήσεις σχετικά την πιθανή παρέμβαση της μάσκας στην ανάπτυξη των πνευμόνων, η Ε.ΠΑΙ.Ε. αναφέρει ότι: σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, οι βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από μικροβιακές και ιογενής λοιμώξεις, από τις οποίες η μάσκα μας προστατεύει!
Σχετικά με το είδος της μάσκας που ενδείκνυται για χρήση από τα παιδιά: οι ειδικοί αναφέρουν ότι μάσκες από ύφασμα (που έχουν φτιαχτεί με βάση της σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ), συστήνονται για χρήση από παιδιά. Όμως, για ευπαθή παιδιά (π.χ. παιδιά με άσθμα), προτιμώνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2 ή Ν95), έναντι της απλής υφασμάτινης.
Σημαντικό είναι επίσης το μέγεθος της μάσκας. Για τα μικρά παιδιά η μάσκα πρέπει να έχει διαφορετικό μέγεθος από αυτές που προορίζονται για τα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά! Ένα ουσιαστικό βήμα για την ασφαλή χρήση της μάσκας είναι και η εκπαίδευση του παιδιού για την ορθή χρήση της. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται στο σπίτι οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της μάσκας έπειτα από κάθε χρήση της (εφόσον πρόκειται για μάσκες από ύφασμα).
Οδηγίες προς τους γονείς για την σωστή χρήση της μάσκα:
Το κάθε παιδί πρέπει να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες, σε ξεχωριστές θήκες (π.χ. απλά νάιλον σακουλάκια).
Πριν τη χρήση της μάσκας καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια και να την μετακινούμε (π.χ. να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι).
Όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε την μάσκα, την βγάζουμε προσεκτικά πιάνοντας την από τα κορδόνια και την τοποθετούμε στην θήκη της προσεκτικά χωρίς να ακουμπήσουμε την μπροστινή επιφάνεια. Στην συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε κάθε εκπαιδευτικό και σε κάθε γονέα/κηδεμόνα να εφοδιαστούν με ψυχική δύναμη και υπομονή, για την επίτευξη των στόχων τους σε αυτή την δύσκολη χρονιά.
Στους μαθητές μας, θα ήθελα να επισημάνω ότι μένοντας προσηλωμένοι στους στόχους σας, με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα μπορείτε να πετύχετε όλα αυτά που ονειρεύεστε.
Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά!
Δρ. Παναγιώτης Φ. Σαρρής,
Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίου Exeter - Μ. Βρετανίας,
Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».