Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

11:18 π.μ. - Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
11:08 π.μ. - Παρ, 14/18/2020
Image: Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2020

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες

και τον ευσεβή και Θεοτοκοσκέπαστο λαό της Θεοσώστου

Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε Άχραντε» (Ειρμός της η´ ωδής της εορτής της Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Πανηγυρίζουμε σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, την «ένδοξο, ιερά και πανεύφημο» Κοίμηση της Θεομήτορος. «Οι ουρανοί επαγάλλονται και οι στρατιές των αγγέλων θαυμάζουν» τη θαυμαστή μετάσταση και άνοδό Της στον ουρανό, όπου παρίσταται στα δεξιά του Υιού Της «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη πεποικιλμένη» (Ψαλμ. μδ 10) και πρεσβεύει για όλη την ανθρωπότητα.

Η Παναγία μας, η οποία ως άνθρωπος κληρονόμησε το προπατορικό αμάρτημα, όμως δεν είχε προσωπικές αμαρτίες και ήταν άσπιλη και αμόλυντη, γεύθηκε το φυσικό θάνατο, όπως όλοι οι άνθρωποι. Όμως, το πανακήρατο σώμα Της δεν διαλύθηκε στα «εξ ων συνετέθη» στοιχεία και δεν υπέστη την φθορά του θανάτου. Γι’ αυτό και ομολογούμε σήμερα ψάλλοντας «νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε Άχραντε». Ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ερμηνεύει το υπερφυσικό αυτό γεγονός και σημειώνει ότι, όπως κατά την γέννηση του Κυρίου η Παναγία παρέμεινε παρθένος και αδιάφθορος, έτσι και κατά την κοίμησή Της το θεοδόχο σώμα Της, το οποίο κυοφόρησε τον Υιό και Λόγο του Θεού, φυλάχθηκε άφθορο και άφθαρτο. Μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε και δεδοξασμένο αναλήφθηκε από το θεομητορικό μνήμα στους ουρανούς.

Και ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης θα μας υπενθυμίσει, ότι «το σώμα αυτό δεν ήταν το ίδιο με εκείνο που ο θάνατος κατέβαλε. Δεν ήταν σώμα χωματένιο, αλλά σώμα αφθαρτοποιημένο και πνευματικό, όπως το σώμα του Αναστάντος Κυρίου», όπως δηλ. θα είναι τα σώματα όλων των ανθρώπων κατά την Δευτέρα Παρουσία Του. Ο τρόπος που δοξάσθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος κατά την Κοίμησή Της μας διδάσκει ότι όσοι έχουν προσωπική σχέση με τον Χριστό δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο, ο οποίος δεν είναι το τέλος της ζωής αλλά κοίμηση και απαρχή μιας άλλης βιωτής, της αιώνιας.

Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν πως για την υλοποίηση του σχεδίου της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, ο Θεός έδωσε τον Υιό και Λόγο Του και η ανθρωπότητα έδωσε ό,τι ιερότερο και αγνότερο μπορούσε να προσφέρει, την ταπεινή και πάναγνη κόρη της Ναζαρέτ, την Παναγία μας. Όλες οι γενιές των ανθρώπων την δοξολογούν και την μακαρίζουν γιατί μέσα στα σπλάχνα Της ενώθηκε η ανθρώπινη με τη θεία φύση και κυοφορήθηκε ο Θεάνθρωπος Χριστός. Γι᾿ αυτό η Παναγία μας τιμάται ως Θεοτόκος ήδη από την Γ΄ Οἰκουμενική Σύνοδο, το 431 μ.Χ.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τιμούμε και ευγνωμονούμε σήμερα την «υψηλοτέραν των ουρανών», την Μητέρα του Λυτρωτού μας και Μητέρα όλου του κόσμου για ό,τι έχει προσφέρει για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους αλλά για τον κάθε ένα από μας ξεχωριστά. Εκείνη είναι η ελπίδα, η σκέπη, η απαντοχή και το ιερό και γλυκό καταφύγιό μας, όπου «βρίσκουμε παρηγοριά, αγάπη και προστασία μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροντες, άνδρες και γυναίκες», όπως γράφει ο Φώτης Κόντογλου.

Εύχομαι πατρικά και εγκάρδια να τηρήσουμε όλοι τη συμβουλή και προτροπή της Παναγίας μας, «ό,τι αν λέγει υμίν ποιήσατε» (δηλ. ο,τι σας λέει ο Χριστός να κάνετε ) (Ιω. 2,5). Αυτό το σωτήριο λόγο είπε στον γάμο της Κανά, όταν μετά από παράκλησή Της ο Υιός και Θεός Της επιτέλεσε το πρώτο θαύμα και είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους Της που διασώζεται στα Ευαγγέλια. Ας την ικετεύσουμε θερμά να φανερώνει στις καρδιές όλων μας το θέλημα του Θεού για να το εφαρμόζουμε στη ζωή μας, μιμούμενοι την ταπείνωση, την αγάπη, την καθαρότητα, την θυσία και την προσφορά Της. Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες μας, να την παρακαλέσουμε να πρεσβεύσει στον Υιό Της και Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό, να δείξει την φιλανθρωπία Του για μια ακόμη φορά και να μας απαλλάξει ταχύτατα από την πανδημία του κορωνοϊού και από κάθε εχθρικό κίνδυνο και επιβουλή του αντικειμένου.

Η Υπεραγία Θεοτόκος και Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να καλύπτει με το ιερό μαφόριό Της, να σκεπάζει και να περιφρουρεί την πατρίδα μας απ᾽ άκρου εις άκρον, και να προστατεύει από κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο τον καθένα και την καθεμιά σας χωριστά και τις οικογένειές σας.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2020

Διάπυρος προς την Υπεραγία Θεοτόκο ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας KΥΡΙΛΛΟΣ