
«Η Κρήτη δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις εξορύξεις. Μόνο να χάσει τη φυσική της ομορφιά και την τοπική της οικονομία»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο: «Περιβάλλον, υγεία, ειρήνη, τουρισμός, αλιεία, οικονομία – Θυσία στον βωμό των εξορύξεων;», την Κυριακή 11 Μαΐου 2025 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών.
Σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Κρήτης αναφέρει:
«Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «Περιβάλλον, υγεία, ειρήνη, τουρισμός, αλιεία, οικονομία, θυσία στον βωμό των εξορύξεων;» που έγινε την Κυριακή 11 Μαΐου 2025 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας.
Οι άκρως ενδιαφέρουσες ενημερωτικές παρουσιάσεις των ομιλητών για τις σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της εξόρυξης ορυκτού αερίου και πετρελαίου, αποκάλυψαν την αλήθεια πίσω από το «αναπτυξιακό» αφήγημα των εξορύξεων και έκαναν ακόμα πιο ξεκάθαρο και δυνατό το μήνυμα: δεν αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο, ούτε στην Κρήτη, ούτε πουθενά!
Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και ιδιαιτέρως:
– Τον Πέτρο Λυμπεράκη, Βιολόγο και Έφορο Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για τη γνώση που μας μετέδωσε για την πολύτιμη νήσο Χρυσή και τον άγνωστο υδάτινο κόσμο της Ελληνικής Τάφρου, θησαυρούς που κινδυνεύουν να χαθούν αν προχωρήσουν τα σχέδια για εξορύξεις στις θάλασσες του νησιού μας. Απέναντι στο αφήγημα της κυβέρνησης για τα «μεγάλα κέρδη» της χώρας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Λυμπεράκης εύστοχα παρομοίασε το όλο πρότζεκτ με ένα καζίνο όπου πάντα κερδισμένη είναι η «μάνα», στην περίπτωση μας, η Exxon Mobil και η Chevron.
– Τον Κώστα Καλούδη, Περιβαλλοντολόγο και υπεύθυνο της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στην Greenpeace Greece, για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παρουσίασε από την έρευνα πεδίου που είχε κάνει η οργάνωση για τα Κητώδη που ζουν στις θάλασσες μας, για τους περιβαλλοντικούς και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Μεσόγειο και για την ανάγκη της άμεσης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που μας έχουν οδηγήσει στην κλιματική κατάρρευση.
– Τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, Δρ. Βιολόγο, Ωκεανογράφο και μόνιμο συνεργαζόμενο ερευνητή στο ΕΛΚΕΘΕ, που μας γνώρισε τα σπάνια και πολύτιμα είδη που ζουν στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου και το πως αυτά απειλούνται άμεσα από το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλα του τα στάδια, ακόμα και από αυτό των σεισμικών ερευνών με συνεχείς ηχοβολισμούς που εκδιώκουν και μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο τα θαλάσσια θηλαστικά.
– Τον Θέμη Τζήμα, Δικηγόρο, Δρ. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το σχολιασμό της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πολεμικές συγκρούσεις ενεργειακών ανταγωνισμών και η εν εξελίξει γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού με φόντο τα κοιτάσματα στα ανοιχτά της Γάζας, διαλύουν το μύθο της υποτιθέμενης «αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας» μέσω των εξορύξεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσδοκούμε οφέλη. Οι πόλεμοι γίνονται για τα πετρέλαια και τα πετρέλαια φέρνουν πολέμους. Αυτή είναι η συνάρτηση της πολεμικής με την πετρελαϊκή βιομηχανία που ματώνουν και λεηλατούν τον πλανήτη για τα κέρδη τους.
Η εκδήλωση στην Ιεράπετρα ήταν μια πρώτη δυναμική απάντηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των θαλασσών μας στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron. Λίγες μόλις μέρες μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» στα νότια της Ιεράπετρας, όλοι και όλες μαζί βάλαμε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυρήνα αντίστασης στη μαύρη ανάπτυξη των εξορύξεων. Ήδη, αμέσως μετά την ημερίδα, έγινε συλλογή υπογραφών από πολίτες της Ιεράπετρας με αίτημα προς το Δήμο να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει και να πάρει θέση για το ζήτημα.
Η Κρήτη δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις εξορύξεις. Μόνο να χάσει τη φυσική της ομορφιά και την τοπική της οικονομία και να εμπλακεί σε γεωπολιτικά παιχνίδια με φόντο τον πόλεμο και τη βία. Η Chevron, μια εταιρεία με αμαρτωλή ιστορία που, εκτός των άλλων, υποστηρίζει ενεργά τη γενοκτονία στη Γάζα, δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων», οι τοπικές οργανώσεις ΑΜΚΕ «Κοκκινέλλα», «ΙΣΤΟΣ» Σύλλογος Αλληλεγγύης και Προώθησης Κοινωνικής Οικονομίας Ιεράπετρας, ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας και το portal savegreekseas.com
Ο αγώνας, συνεχίζεται! Μέχρι τα «οικόπεδα» των πετρελαϊκών, να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας!»