Μεταναστευτικό: Το σχέδιο αποσυμφόρησης και τα σενάρια για ακατοίκητα νησιά

9:12 π.μ. - Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Πέμ, 05/12/2020
Image: Μεταναστευτικό: Το σχέδιο αποσυμφόρησης και τα σενάρια για ακατοίκητα νησιά

Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε έξαρση, με χιλιάδες κόσμου να βρίσκεται στα σύνορα του Έβρου και να θέλει να περάσει στην ελληνική πλευρά, ενώ καθημερινά είναι τα επεισόδια με χημικά και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της και το σημείο όπου δέχθηκε την μεγαλύτερη κριτική, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθος εκτιμήσεις στην αντιμετώπιση του.

Η προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, με την προτροπή και συνδρομή της Τουρκίας, το άμεσο κλείσιμο των συνόρων και η διεθνοποίηση του ζητήματος θεωρούνται καλή εξέλιξη για τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τους δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η στήριξη των Βρυξελλών, όπως φάνηκε τόσο στον Έβρο όσο και στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, προσφέρει ενίσχυση σε πόρους και υποδομή για την φύλαξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, την συνδρομή για την διαδικασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ παράλληλα επιταχύνει την συζήτηση για την ενιαία πολιτική ασύλου.

Μεταναστευτικό: Σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών

Το Μαξίμου προχωρά τον σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς η απόφαση για πάγωμα των διαδικασιών ασύλου για ένα μήνα, δίνει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά μετά την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εξετάζονται δύο περιοχές, μία στη βόρεια Ελλάδα και μία στην Αττική. Στη βόρεια Ελλάδα θα γίνει στο νομό Σερρών, στο ανενεργό στρατόπεδο Βασιλειάδη που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευση και ασύλου.

Εκεί θα μεταφερθούν σε προσωρινή κλειστή δομή, ώστε να μείνουν εκεί μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους. Επιπλέον, εξετάζονται δύο περιοχές στην Αττική που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αφορά διπλωματική στήριξη, ώστε να επιστρέφουν πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες άνθρωποι που δεν θα καταγράφονται.

Με τη βοήθεια της ΕΕ θα επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων έχουν έρθει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στην διαχείριση των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.

Στην κυβέρνηση παράλληλα, περιμένουν τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για την δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Χίο και Λέσβο. Τα όσα συνέβησαν στον Έβρο, καθυστέρησαν την διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αυτές θα επαναδρομολογηθούν άμεσα.

Από την κυβέρνηση, δεν αποκλείουν ακόμα και την εγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά, με τον Στέλιο Πέτσα, σε σχετική ερώτηση, να αναφέρει: «Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ».

dikaiologitika.gr