Μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα ελαιουργεία

11:13 π.μ. - Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016
11:02 π.μ. - Πέμ, 11/13/2016
Image: Μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα ελαιουργεία

Περί τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων

Σχετική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί από τη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου σύντομα, με την οποία θα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία, συσχετίζοντας την ημερομηνία έναρξης με τις ημέρες που επιβάλλεται να μεσολαβήσουν από τους τελευταίους κατά περιοχή ψεκασμούς.
 
Με το άνοιγμα των ελαιουργείων δίνεται και το σύνθημα έναρξης της ελαιοσυλλογής από τους παραγωγούς.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη κ. Καραταράκη ανέφερε ότι «η χθεσινή βροχόπτωση είναι ευεργετική για την αναζωογόνηση των ελαιοδέντρων, κυρίως εκείνων που δεν ποτίζονται και τα οποία υπέφεραν έντονα από τη φετινή, παρατεταμένη ανομβρία. Τα δέντρα αυτά είχαν σταφιδιασμένες ελιές και σίγουρα το νερό της βροχής θα βοηθήσει να ξεζαρώσουν τραβώντας χυμούς. Η βροχή αυτή είναι σωτήρια για τα μισόξερα, έντονα αφυδατωμένα δέντρα. Θα τα βοηθήσει να αντέξουν στη δοκιμασία του “ραβδισμού” για την ελαιοσυλλογή και να επιβιώσουν για φέτος, αλλά καθορίζοντας και την πορεία και απόδοσή τους και για επόμενες χρονιές.
 
Η κ. Καραταράκη εξήγησε ότι «πιθανότατα ο κόσμος να σπεύσει να ξεκινήσει νωρίς φέτος να μαζεύει τις ελιές του γιατί η παραγωγή είναι μειωμένη και πιθανόν να φοβηθεί μήπως τη χάσει κι αυτή από ενδεχόμενες κακοκαιρίες στη διάρκεια του χειμώνα. Εάν κινηθεί έτσι, δεν θα χρειαστεί να ψεκάσει για το δάκο.
 
Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο, όμως, καθυστερήσει την ελαιοσυλλογή, προκειμένου να αποτρέψει τη ζημιά που μπορεί να του προκαλέσει ο δάκος, θα πρέπει να προβεί σε ψεκασμό κάλυψης, τόνισε η γεωπόνος.