Μέλι: Τι πρέπει να προσέχουμε;

10:45 π.μ. - Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
10:06 π.μ. - Κυρ, 16/45/2019
Image: Μέλι: Τι πρέπει να προσέχουμε;

«Προσοχή στην αγορά του μελιού» συστήνουν οι ειδικοί την ώρα που το ελληνικό μέλι κατακτά την παριζιάνικη αγορά

Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το ελληνικό μέλι κατακτά και τις γαλλικές αγορές δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας.
 
Σύμφωνα με την έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, η χώρα μας έχει αυξήσει τις εξαγωγές μελιού προς τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 25,6% σε όρους αξίας και 37% σε όρους ποσότητας. Την ίδια ώρα, πάντως, “αγκάθι” παραμένει, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κρήτη, το φαινόμενο της νοθείας του μελιού, για το οποίο οι μελισσοκόμοι καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά του!
 
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της σε σχέση με το 2017 της τάξης του 42% σε όρους αξίας και σχεδόν 50% σε όρους ποσότητας. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ και 597 τόνους, καταλαμβάνοντας μερίδια 1,8% και 1,85% αντίστοιχα επί των συνολικών εισαγωγών μελιού. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υφίσταται έντονο ανταγωνισμό από χώρες παραγωγούς μελιού όπως την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
 
Ωστόσο, το ελληνικό μέλι είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τη σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με μεγάλη ιστορία και φήμη, το οποίο όμως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις, και ιδιαίτερα των Γάλλων καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν προϊόντα που όχι μόνο είναι ωφέλιμα για την υγεία και διαθέτουν ανώτερη ποιότητα και γεύση, αλλά και υιοθετούν υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής, που σέβονται το περιβάλλον, όπως τα βιολογικά.
 
 
Τα δίκτυα προώθησης των πωλήσεων - σύμφωνα με την έρευνα - που συγκεντρώνουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εστιάζονται στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, καθώς και στα ντελικατέσεν.
 
Οι τιμές διαφοροποιούνται σε αντιστοιχία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσθέτουν αξία στο προϊόν:
 
Βιολογικός χαρακτήρας.
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δυνητικά αποτελούν την κινητήριο δύναμη για το ελληνικό μέλι, καθώς το ελληνικό “brand name” είναι διεθνώς γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και γεύση.
 
Οι προειδοποιήσεις του ΕΦΕΤ
 
Στο μεταξύ, συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές.
 
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η νοθεία του μελιού δε συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.
 
Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).
 
Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:
 
Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δε διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρισης του συσκευαστηρίου, εφόσον δε διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μια φυσική διαδικασία, που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δε χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.
«Προσοχή στην αγορά του μελιού»
 
Ο μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης, στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” από το “NOTOS TV”, είχε πρόσφατα κάνει λόγο για μεγάλο πρόβλημα με τις νοθείες σε βάρος του κρητικού μελιού.
 
«Κάποιοι επιτήδειοι νοθεύουν το μέλι και το ελληνοποιούν για να επωφεληθούν από τη διαφορά της τιμής», είχε χαρακτηριστικά καταγγείλει, καλώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά από τη μια, και τους καταναλωτές από την άλλη να ψάχνουν πολύ το μέλι που θα αγοράσουν και να μην αγοράζουν ό,τι τους δίνουν.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
 
 
neakriti.gr