Μείωση χρήσης λιπασμάτων κατά 20% ως το 2030

9:25 π.μ. - Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022
09:11 π.μ. - Πέμ, 03/25/2022
Image: Μείωση χρήσης λιπασμάτων κατά 20% ως το 2030

Με έξυπνες μεθόδους θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τις καλλιέργειες

Αναφορικά με την ημερίδα  για τα λιπάσματα που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της διεθνούς  αγροτικής έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δημήτρης Σάββας  Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ αναφορά και σε ένα ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε στο  Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής  του ΓΠΑ από 1ης  Νοεμβρίου με το εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  να είναι επικεφαλής όλης αυτής  της ευρωπαϊκής ομάδας το οποίο έχει ως αντικείμενο το πως θα επιτευχθεί η μείωση χρήσης λιπασμάτων κατά 20% μέχρι το 2030 με συνέπεια να έχουμε  μείωση των απωλειών  σε θρεπτικά στοιχεία κατά 50%.  

Όπως είπε ο κ. καθηγητής ο γενικότερος  προβληματισμός πέρα από τη διαμόρφωση των τιμών εστιάζεται στην αποφυγή σπατάλης στη χρήση λιπασμάτων γιατί αυτό είναι ένα κόστος για τον παραγωγό που με τις υφιστάμενες συνθήκες έχει αυξηθεί κατά πολύ  και επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Βέβαια οι ανάγκες των φυτών πρέπει να καλύπτονται για να μην επηρεαστεί η παραγωγή, η ποιότητα και η απόδοσή της. Στο πλαίσιο αυτό  αναζητούνται  πιο έξυπνες  μεθόδους λίπανσης. Με στοχευμένες προσεγγίσεις για μείωση χρήσης  λιπασμάτων που θεωρούνται ως πολυτέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε   για οριζόντια μείωση μιλάμε  έξυπνη μείωση που απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας και της εκάστοτε περιοχής γιατί οι συνθήκες στο κάθε χωράφι μπορεί να είναι διαφορετικές, εξήγησε ο κ. καθηγητής.