Αρκετοί παραγωγοί παραβρέθηκαν χθες στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος και η Αγροτική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας με θέμα: «Ομιλία για την ασθένεια της τομάτας βακτηριακό έλκος που προκαλείται από το βακτήριο του γένους Clavibacter» με ομιλητή τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γκούμα Δημήτριο.
Ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία από τον ομιλητή πολλοί ήταν όμως και οι προβληματισμοί που τέθηκαν από τους παραγωγούς.
Ο ΗΧΩ και η εκπομπή Καλημέρα Λασίθι ανέδειξαν πρώτοι το θέμα με το βακτήριο Clavibacter μιλώντας με τον κ. Γκούμα με στόχο την ενημέρωση των ακροατών για αυτό το βακτήριο και το πώς μπορεί να προφυλαχτεί ο παραγωγός.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Γκούμας το είδος και η έκταση των συμπτωμάτων ποικίλουν ανάλογα με τη μολυσματικότητα του βακτηριακού στελέχους, τις συνθήκες καλλιέργειας και του περιβάλλοντος, τον χρόνο και τον τρόπο της μόλυνσης και την ηλικία των φυτών σημειώνοντας πως τα νεαρά φυτά παρουσιάζουν συνήθως μαρασμό και νεκρώνονται γρήγορα, ενώ αν επιβιώσουν ̟παρουσιάζουν έντονο νανισμό.