Μεγάλη ανησυχία των παραγωγών για το Clavibacter michiganensis (φωτο)
Πολλοί οι προβληματισμοί παραγωγών και φορέων στην εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Γκούμα
Αρκετοί παραγωγοί παραβρέθηκαν χθες στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος και η Αγροτική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας με θέμα: «Ομιλία για την ασθένεια της τομάτας βακτηριακό έλκος που προκαλείται από το βακτήριο του γένους Clavibacter» με ομιλητή τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γκούμα Δημήτριο.
Ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία από τον ομιλητή πολλοί ήταν όμως και οι προβληματισμοί που τέθηκαν από τους παραγωγούς.
Ο ΗΧΩ και η εκπομπή Καλημέρα Λασίθι ανέδειξαν πρώτοι το θέμα με το βακτήριο Clavibacter μιλώντας με τον κ. Γκούμα με στόχο την ενημέρωση των ακροατών για αυτό το βακτήριο και το πώς μπορεί να προφυλαχτεί ο παραγωγός.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Γκούμας το είδος και η έκταση των συμπτωμάτων ποικίλουν ανάλογα με τη μολυσματικότητα του βακτηριακού στελέχους, τις συνθήκες καλλιέργειας και του περιβάλλοντος, τον χρόνο και τον τρόπο της μόλυνσης και την ηλικία των φυτών σημειώνοντας πως τα νεαρά φυτά παρουσιάζουν συνήθως μαρασμό και νεκρώνονται γρήγορα, ενώ αν επιβιώσουν ̟παρουσιάζουν έντονο νανισμό.
Το βακτήριο μεταφέρεται με τον σπόρο και τα σ̟πορόφυτα συχνά μ ε λανθάνουσα μόλυνση, το νερό ,τα έντομα, με τα εργαλεία κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού της μεταφύτευσης της καλλιέργειας του εδάφους, της τεχνητής γονιμοποίησης, του ψεκασμού και της συγκομιδής . Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , να παρατηρούν τα φυτά τους ώστε έγκαιρα να εντοπίσουν το βακτήριο και σε περίπτωση που τα φυτά έχουν προσβληθεί να ακολουθηθούν αυστηροί κανόνες αντιμετώπισης , απολύμανσης , καθαριότητας, γιατί το βακτήριο εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να παραμείνει στο χωράφι για αρκετό χρόνο.