Με τα μπλοκάκια έξω οι πυροσβέστες της Ιεράπετρας από αυτό το Σαββατοκύριακο

10:48 π.μ. - Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019
10:02 π.μ. - Δευ, 04/48/2019
Image: Με τα μπλοκάκια έξω οι πυροσβέστες της Ιεράπετρας από αυτό το Σαββατοκύριακο

O Νέος Διοικητής της Π. Υ. Ιεράπετρας Δημήτρης Καλιοντζής, στον Ηχώ 99,8

Νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καλιοντζής,  Επιπυραγός, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε αρμοδιότητες υποδιοικητή. Σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του έδωσε το στίγμα και τους στόχους της υπηρεσίας  ενόψει μάλιστα και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαϊου.
 
Όπως τόνισε, τα δεδομένα στην πυροσβεστική υπηρεσία έχουν αλλάξει μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι όπου χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον μεταξύ των άλλων οι πυροσβέστες θα  έχουν στη διάθεσή τους ειδικά μπλοκάκια για την άμεση επιβολή προστίμων όταν διαπιστώνεται παράβαση. Και τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φωτιά στην ύπαιθρο απαγορεύεται κατά την αντιπυρική περίοδο.  Επιτρέπεται  μετά το πέρας αυτής  όμως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις πχ  οι καιρικές συνθήκες να είναι κατάλληλες και βασικό στοιχείο η ύπαρξη ποσότητας νερού κοντά στο σημείο της  φωτιάς και η πλήρη κατάσβεσή της μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Είναι απαράδεκτο να ανάβει κάποιος φωτιά όταν φυσά άνεμος 7-8 μποφόρ. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση.  Μεγάλο ρόλο λοιπόν παίζει  η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και σε αυτόν τον τομέα θα δώσουμε βάση ως υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών στην πόλη και τα χωριά αλλά και στα σχολεία σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο και υπεύθυνη για την πολιτική προστασία κα Μαρία Ρουμελιωτάκη, επεσήμανε ο κ.  Καλιοντζής.
 
Εν συνεχεία ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αιτίες απί τις οποίες  προκαλούνται πυρκαγιές σημειώνοντας πως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα φυτικά υπολείμματα που πετούν παραγωγοί σε αυτοσχέδιες χωματερές , σε κοίτες ποταμών και ρυακιών με ό,τι κινδύνους μπορεί  αυτό να συνεπάγεται καθώς στο παρελθόν πολλές φωτιές έχουν ξεκινήσει στην περιοχή μας,  από φωτιά σε φυτικά υπολείμματα.
 
Ο κ. Καλιοντζής μίλησε και για τις ανάγκες της υπηρεσίας σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό , τις περιπολίες με τα μπλοκάκια που  ξεκινούν  από αυτό το Σαββατοκύριακο και κάθε Σαββατοκύριακο  στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και την ημερίδα που θα γίνει μέσα στον Μαϊο με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο με θέμα τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, τσουνάμι) στην νότια Κρήτη.  

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Καλιοντζή: