Με εμπορική υπεραξία τα αγγούρια της Ψαρής

10:12 π.μ. - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Παρ, 18/12/2024
Image: Με εμπορική υπεραξία τα αγγούρια της Ψαρής

Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας: Ένας συνεταιρισμός πρότυπο που έχει επενδύσει στην αλλαγή νοοτροπίας

Ο κος Μανώλης Παπαδάκης, Διαχειριστής της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας, φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής "Ιεραπετρίτικη Γη".

Η συζήτηση ξεκίνησε με το θέμα της έλλειψης νερού το οποίο απασχολεί αρκετά όλους τους παραγωγούς. Ο κος Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι η περιοχή της Ψαρής Φοράδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η τελευταία περιοχή που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την επάρκεια νερού. Ωστόσο, οι ανομβρίες είχαν σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό η ποιότητα του νερού αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στις καλλιέργειες.

Στην συνέχεια, ο κος Παπαδάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στο πως αυτή έχει επηρεάσει την παραγωγή αγγουριών. Όπως είπε, αυτό που είδαμε το φετινό καλοκαίρι ήταν πρωτόγνωρο καθώς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ υπήρχε καλλιέργεια δεν υπήρχε παραγωγή με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι αρκετά υψηλές. «Ο καιρός που έχουμε αυτή τη στιγμή ευνοεί την καλλιέργεια αλλά θέλουμε να έχουμε χιόνι και βροχή ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το εάν τους προβληματίζει η αύξηση παραγωγής αγγουριού, ο κος Παπαδάκης απάντησε ότι σαν ομάδα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα και αυτό είναι η διαφορετική νοοτροπία. Η Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας είναι σταθερή στην καλλιέργεια αγγουριού και οι αγορές γνωρίζουν πλέον προσωπικά τα μέλη της. Αυτό που έχουν σαν στόχο είναι να πηγαίνουν τα προϊόντα στην αγορά όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να είναι φρέσκα όταν φτάνουν στο ράφι κάτι που φαίνεται να έχει καλή αποδοχή από τις αγορές της Ευρώπης. Αυτό που ζητούν από τις αγορές είναι κλειστά προγράμματα ποσοτήτων και οι αγορές με τις οποίες συνεργάζονται είναι κυρίως Ευρωπαϊκές, ανέφερε ο κος Παπαδάκης.

Όσον αφορά την πρόβλεψη της διάθεσης αγγουριών για την φετινή χρονιά, ο κος Παπαδάκης είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι οι ανταγωνίστριες χώρες αλλά και ο καιρός. Αυτό που ζήσαμε πέρυσι ήταν ότι οι Ισπανοί λόγω ιώσεων φύτεψαν μαζί με εμάς και έτσι είχαν αγγούρια τους ίδιους μήνες που είχαμε και στην Κρήτη με αποτέλεσμα να μην γίνει αυτό το πικ της τιμής που επιτρέπει στον παραγωγό να βγάλει κέρδος. Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι οι Ισπανοί φύτεψαν νωρίς και θα έχουν δυνατή παραγωγή Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο με κλειστές συμφωνίες και κλειστά προγράμματα τιμών. Οπότε εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σωστά καθώς, κατά τη γνώμη του κ. Παπαδάκη, το ενδιαφέρον για τα Κρητικά αγγούρια θα έρθει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι Ολλανδοί θα έρθουν τέλος Φεβρουαρίου οπότε ανάλογα με τις πληροφορίες για τον ανταγωνισμό υπάρχει και ένας προγραμματισμός στην ομάδα η οποία φέτος θα κινηθεί αρχικά σε πιο ανατολικές αγορές. Η δύναμη της είναι ότι έχει σταθερά πολύ δυνατή παραγωγή τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όταν δεν έχουν οι άλλοι. Ο κος Παπαδάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της παλιάς νοοτροπίας η οποία έλεγε ότι ο παραγωγός πηγαίνει όπου δίνεται κάθε φορά μεγαλύτερη τιμή αλλά να έχει σαν προτεραιότητα την εξαγωγή, αυτό είναι που κάνει την ομάδα της Ψαρής Φοράδας να διαφέρει, με αποτέλεσμα να καταφέρει πέρυσι να πουλήσει το σύνολο της παραγωγή της το οποίο ήταν 8,5 χιλιάδες τόνοι.

hxonews

Για το θέμα της αντιμετώπισης των ασθενειών στην καλλιέργεια αγγουριού, ο κος Παπαδάκης είπε ότι η καταπολέμηση των επιβλαβών γίνεται με ωφέλιμα έντομα και είναι συμφέρον για τον παραγωγό να λειτουργεί με γνώμονα τόσο την προσωπική του ασφάλεια όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και πάνω από όλα την υγεία των καταναλωτών. Αυτή είναι η διαφορά που υπάρχει στην κουλτούρα και την νοοτροπία των μελών τη ομάδας γι’ αυτό και δεν θέλουν τα προϊόντα της να μπερδεύονται με προϊόντα αμφιβόλου καθαρότητας από άποψη φυτοφαρμάκων. Στην Γερμανία, η οποία είναι αυστηρή αγορά όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα, έγινε τυχαίος έλεγχος στα αγγούρια της ομάδας από κρατικό φορέα με τα αποτελέσματα να είναι άψογα, ανέφερε ο κος Παπαδάκης. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα του παραγωγού καθώς ακόμα και ένας μόνο παραγωγός που δεν ακολουθεί τα πρότυπα της πιστοποίησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Συνεχίζοντας, ο κος Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι η ομάδα παραγωγών συνεργάζεται με το ΕΛΜΕΠΑ για την εκπαίδευση των παραγωγών με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας αλλά και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το οποίο τρέχουν ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω του οποίου αναζητούν τρόπους μείωσης των λιπασμάτων κάτι που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έχουν δημιουργήσει μία πλατφόρμα όπου οι παραγωγοί καταχωρούν τα χαρακτηριστικά του χωραφιού τους και αυτόματα η πλατφόρμα προτείνει την λίπασμα που χρειάζεται η καλλιέργεια τους ώστε να μην υπάρχει πλεόνασμα λιπασμάτων στο έδαφος. Γενικά, σαν ομάδα προσπαθούν να κάνουν όλες τις κινήσεις που είναι απαραίτητες ώστε να προστατεύουν τους ίδιους, τους καταναλωτές αλλά και το περιβάλλον.

Κλείνοντας, συμβούλεψε τους παραγωγούς να καλλιεργούν σωστά και να παράγουν ανταγωνιστικό προϊόν χωρίς να επηρεάζονται και τόνισε τη σημασία του να είναι έτοιμοι στις νέες προκλήσεις, με όρεξη και ανοιχτό μυαλό.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη 

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού