Μ. Σακαδάκη: Αγρότες δύο ταχυτήτων στον Άγιο Ιωάννη – Οι ελιές ξεραίνονται, τα ξενοδοχεία γεμίζουν πισίνες

11:41 π.μ. - Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025
11:05 π.μ. - Παρ, 16/41/2025
Image: Μ. Σακαδάκη: Αγρότες δύο ταχυτήτων στον Άγιο Ιωάννη – Οι ελιές ξεραίνονται, τα ξενοδοχεία γεμίζουν πισίνες

Σοβαρές καταγγελίες για τη διαχείριση του νερού στον Άγιο Ιωάννη της Ιεράπετρας έκανε η κα Μαρία Σακαδάκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι»

Σοβαρές καταγγελίες για τη διαχείριση του νερού στον Άγιο Ιωάννη της Ιεράπετρας έκανε η κα Μαρία Σακαδάκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι». Σε μια εκτενή παρέμβαση, τόνισε τις ανισότητες στην κατανομή του αρδευτικού νερού, τους κινδύνους εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και την αδράνεια της δημοτικής αρχής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της επικίνδυνης καθίζησης στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

«Οι αποφάσεις αργούν και οι ελιές ξεραίνονται»

Όπως ανέφερε η κα Σακαδάκη, η τοπική κοινότητα είχε συγκαλέσει λαϊκή συνέλευση στις 17 Μαρτίου, όπου οι κάτοικοι και οι αγρότες συμφώνησαν ομόφωνα σε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων άρδευσης, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας. «Προτείναμε να ποτίζονται κατά προτεραιότητα τα θερμοκήπια ως τις 15 Μαΐου, με ανώτατο όριο 15 κυβικά το στρέμμα ανά εβδομάδα, και στη συνέχεια να εξεταστεί τι νερό απομένει για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Για τις ελιές, συμφωνήσαμε σε 0,5 κυβικά μέτρα ανά δέντρο και άρδευση ανάλογα με τη σειρά. Αυτά δεν έγιναν αποδεκτά εγκαίρως» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια κατήγγειλε πως, παρότι ο Δήμος είχε ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας, οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής καθυστέρησαν υπερβολικά. «Πέρασαν δύο μήνες για να φτάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στο μεταξύ οι ελιές στην ορεινή περιοχή δεν έχουν ποτιστεί ούτε μία φορά», είπε, κάνοντας λόγο για «αγρότες δύο ταχυτήτων».

«Η προτεραιότητα δίνεται αλλού – Πισίνες γεμίζουν, χωράφια ξεραίνονται»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Σακαδάκη και στη χρήση του νερού από ξενοδοχειακές μονάδες. «Είχαμε συμφωνήσει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται νερό άρδευσης για τις πισίνες. Δεν ξέρω αν το τήρησαν, αλλά βλέπουμε ότι οι ανάγκες των ξενοδοχείων εξυπηρετούνται, ενώ οι ελιές εγκαταλείπονται», ανέφερε, τονίζοντας πως «το νερό είναι κοινό αγαθό και πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή – δεν γίνεται να ευνοούνται μόνο οι θερμοκηπιακές μονάδες ή ο τουρισμός».

«Δεν είμαστε χωροφύλακες, αλλά πρέπει να λειτουργεί ο μηχανισμός»

Καταγγελίες διατυπώθηκαν και για τη μη έγκαιρη τοποθέτηση υδρονομέων. «Μπήκαν τέλος Φλεβάρη, ενώ έπρεπε από Δεκέμβρη. Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να πνιγόμαστε στη γραφειοκρατία. Δεν μπορεί ο κάθε πρόεδρος κοινότητας να κάνει και τον αστυνόμο για να ελέγχει αυθαιρεσίες» τόνισε η κα Σακαδάκη.

«Το χωριό μας γλιστράει και κανείς δεν πληρώνει τη μελέτη»

Τέλος, έκανε λόγο και για την επικίνδυνη καθίζηση του δρόμου στον Άγιο Ιωάννη, καταγγέλλοντας χρόνια αδιαφορία και κωλυσιεργία. «Ο δρόμος στην είσοδο του χωριού κατρακυλάει, μαζί του και το έδαφος. Είπαν ότι θα φέρουν τον κ. Λέκα, μίλησαν για μελέτη, αλλά τίποτα δεν γίνεται γιατί δεν θέλει κανείς να πληρώσει. Περιμένουν κάτι φτηνό και γρήγορο, λες και μιλάμε για αυγά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα για υπευθυνότητα και ισονομία

Κλείνοντας, η κα Σακαδάκη απηύθυνε έκκληση για δικαιοσύνη στη διαχείριση του νερού και υπευθυνότητα στη λήψη αποφάσεων. «Το νερό είναι πολύτιμο και σπάνιο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με καθυστερήσεις, εύνοιες και σιωπές. Πρέπει όλοι να δείξουμε φιλότιμο, να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να σεβαστούμε τις ανάγκες όλων – όχι μόνο όσων έχουν θερμοκήπια ή τουριστικά συμφέροντα».