Μ. Θραψανιώτης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί: «H εθνική ομοψυχία και ενότητα σφυρηλατείται στην πράξη και όχι στα λόγια»
«Η απόφαση αυτή για την Αγία Σοφία ανήκει στις τραγικές αποφάσεις που ναρκοθετούν την μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας. Την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών» .
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για την αλλαγή καθεστώτος και μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ν. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.
«Το 2020 θα καταγραφεί ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, κυρίως λόγω της πανδημίας Covid 19, κατά την οποία ο Ελληνικός Λαός ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό θετικά για να περιοριστεί η εξάπλωση του.
Παράλληλα στην περιοχή μας αλλά και στην ευρύτερη της Μεσογείου δρομολογούνται εξελίξεις που μας επηρεάζουν άμεσα και προκαλούν ερωτηματικά εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας.
Μία τέτοια προκλητική ενέργεια αποτελεί η απόφαση του Τούρκου προσέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Παγκόσμιο σύμβολο ταυτισμένο με τον Χριστιανισμό, μοναδικής αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας, ενταγμένο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Η απόφαση να λειτουργήσει σαν τζαμί συμπίπτει με δυο Ιστορικά γεγονότα.
Το πρώτο αφορά στην υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους και η ανταλλαγή πληθυσμών, εκτός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου και των μουσουλμάνων της Θράκης, συνθήκη που αμφισβητεί ο Ερντογάν.
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός συμπίπτει με την επέτειο της πτώσης της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Χώρα μας.
Να υπενθυμίσω ότι της πτώσης της χούντας προηγήθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου που έδωσε την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και 46 χρόνια μετά, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει διχοτομημένη και υπό κατοχή.
Η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου για την θάλασσα, η απόφαση για την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές σε Κύπρο, Καστελόριζο και Νότια της Κρήτης, ο πόλεμος στην Συρία, η επέμβαση στην Λιβύη, (από τις διαπραγματεύσεις “καταφέραμε” να είμαστε απόντες!), δημιουργούν έντονη ανησυχία.
Απέναντι σ αυτήν την προκλητική πολιτική δημιουργείται ένα ερώτημα. Εμείς τι κάνουμε; Σε αντίποινα μετατρέπουμε πχ το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη σε μνημείο γενοκτονίας των Ελλήνων; Λέτε να ιδρώσει το αυτί του; Το μόνο σίγουρο ότι θα αλείψουμε βούτυρο στο ψωμί του και πιθανόν να χαϊδέψουμε τα αυτιά όσων ονειρεύονται την «κόκκινη Μηλιά» .
Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τον κοσμικό χαρακτήρα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μετατρέπεται σε Ισλαμικό κράτος.
Οι εξελίξεις με αυτήν την προοπτική δεν είναι ευοίωνες. Χρειάζεται σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των όποιων προκλήσεων.
Να αναζητήσουμε και να διευρύνουμε συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο, κυρίως στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται την διεθνή κοινότητα και προ πάντων να υπάρξει εθνική ενότητα.
Παρακολουθούμε αντίθετα πρακτικές που αντί να ενώνουν προσπαθούν να διχάσουν τον Ελληνικό λαό.
Ο διχασμός πάντα οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες.
Να μου επιτρέψετε κ. πρόεδρε να κλείσω με ένα απόσπασμα από την δήλωση του αρχιεπισκόπου Αλβανίας κκ Αναστασίου, ενός φωτισμένου Ιεράρχη.
«Η απόφαση αυτή για την Αγία Σοφία ανήκει στις τραγικές αποφάσεις που ναρκοθετούν την μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας. Την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών».