Λουτσέτης: Μικρές πιθανότητες για μεγάλες αλλαγές στη χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι

11:26 π.μ. - Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Πέμ, 04/26/2021
Image: Λουτσέτης: Μικρές πιθανότητες για μεγάλες αλλαγές στη χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι

Οι μελετητές ζήτησαν φάκελο με προτάσεις για να ξαναδούν το θέμα μετά τις τοπικές αντιδράσεις

Με αφορμή τις εξελίξεις στην τοπική κοινότητα Καβουσίου όπου οι κάτοικοι διαφωνούν με τη χάραξη του δρόμου στο ύψος του χωριού και προσφεύγουν στο ΣτΕ αλλά και τη χθεσινή συζήτηση επί του θέματος μέσω τηλεδιάσκεψης, ο σύμβουλος του Δημάρχου Ιεράπετρας και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Μάνος Λουτσέτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα. Όπως είπε πριν από έναν περίπου χρόνο είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για να γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ για το συγκεκριμένο τμήμα. Το Δ.Σ. γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά. Προτάθηκε μάλιστα τότε μια άλλη λύση από τον πολιτικό μηχανικό κ. Μ. Δερμιτζάκη που έγινε επί της ουσίας δεκτή από το Δ.Σ. Μάλιστα η απόφαση του Δ.Σ. λήφθηκε με κάποιες παρατηρήσεις προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα από τους μελετητές ή το Υπουργείο ώστε να δουν αν οι παρατηρήσεις αυτές θα μπορούσαν να υποστηριχτούν. Από εκεί και πέρα τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε η ΜΠΕ χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί στο Δ.Σ. με το αιτιολογικό ότι μελετήθηκαν και δεν έγιναν αποδεκτές. Χθες η τηλεδιάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή και των μελετητών που έδωσαν απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μια τέτοιου είδους μελέτη απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και γνώση της νομοθεσίας. Προφανώς ένα έργο δεν πρέπει να βλάπτει την κοινωνία, πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, σίγουρα δεν θα είναι όμως και όλοι ικανοποιημένοι, είπε και πρόσθεσε.

Όπως ειπώθηκε στην χθεσινή συζήτηση θα πρέπει να γίνει επί τόπου μια συνάντηση με τους μελετητές ή τους παράγοντες του Υπουργείο το οποίο είναι και αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση. Έχει ή θα προγραμματιστεί μια επιτόπια διαδικασία και μάλιστα θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από το Υπουργείο ή και ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Οι μελετητές ζήτησαν έναν φάκελο με προτάσεις να τις συζητήσουν ξανά. Μπορεί οι Περιβαλλοντικοί όροι να εγκρίθηκαν αλλά είμαστε στην φάση της προμελέτης του έργου οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές διορθώσεις σε συγκεκριμένα στάδια της μελέτης και να αντιπροταθεί κάτι άλλο. Είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλες αλλαγές λόγω και της ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Σήμερα το θέμα θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ που αιτείται η τοπική κοινότητα και θα πρέπει βέβαια να εισηγηθεί και η νομική υπηρεσία του Δήμου. Πιθανόν να χρειαστεί η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις , είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λουτσέτης.