«Λουκέτο» σε καφενεία και μπακάλικα

5:42 μ.μ. - Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016
05:11 μ.μ. - Δευ, 07/42/2016
Image: «Λουκέτο» σε καφενεία και μπακάλικα

Οι τελευταίοι «θύλακες» πνοής, ζωντάνιας στα ερημωμένα εδώ και χρόνια χωριά της Κρήτης, όπως και όλης της χώρας, είναι τα λιγοστά εναπομείναντα παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία, και αυτοί απειλούνται τώρα με... εξαφάνιση!

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, ακόμα και στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, οι μικρές επιχειρήσεις, όπως καφενεία, παντοπωλεία κ.λπ. φεύγουν από το προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης του ΟΓΑ και εντάσσονται υποχρεωτικά πλέον στο πολύ πιο κοστοβόρο ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΑΕΕ.
 
Με το νέο καθεστώς, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται και πλέον τα μικρά αυτά μαγαζάκια στα χωριά της ενδοχώρας της Κρήτης, που επιτελούν και ένα ειδικό κοινωνικό ρόλο, κινδυνεύουν με... λουκέτα!
 
Η πραγματικότητα είναι πως, πλην λιγοστών ίσως εξαιρέσεων, οι καφετζήδες και παντοπώλες στα χωριά δε βγάζουν κάποιο σημαντικό εισόδημα, αλλά ένα μεροκάματο για να τα φέρνουν στοιχειωδώς εις πέρας, και αυτό με ερωτηματικά. Καλούμενοι πλέον να πληρώσουν πολλαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, αρκετών χιλιάδων ευρώ το χρόνο, πολλοί, για να μην πούμε η πλειονότητα δηλαδή, δεν αποκλείεται να κλείσουν πια τα μαγαζιά τους, τα οποία έδιναν λιγοστή ζωή στα ερημωμένα χωριά...
 
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Το μέχρι σήμερα καθεστώς ασφάλισης για τις επιχειρήσεις στα χωριά ήταν μια έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια να διατηρηθούν τα καταστήματα ανοιχτά, δίνοντας ζωή σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
 
Μέχρι σήμερα λοιπόν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, λόγω του πολύπλευρου ρόλου που επιτελούσαν στις περιοχές αυτές, απολάμβαναν το δικαίωμα ασφάλισης ως αυτοαπασχολούμενοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ.
 
Σήμερα όμως, με την ψήφιση του νομοσχεδίου υπ' αριθμόν 4387, η κατηγορία αυτή ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται στον ΕΦΚΑ με το καθεστώς των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, γεγονός που προκαλεί την αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους και κατά συνέπεια θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.
 
Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2017 καλούνται να καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται µε βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη δραστηριότητα και ανέρχεται σε 26,95% επί του φορολογητέου-ασφαλιστικού εισοδήματος.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πριν λίγα χρόνια είχε ξαναεπιχειρηθεί, κατόπιν πιέσεων-απαιτήσεων της τρόικας και των δανειστών, η αλλαγή αυτή στο καθεστώς ασφάλισης των μικρο-επιχειρηματιών στα χωριά, αλλά τότε δεν είχε περάσει.
 
Αντιδράσεις στην Κρήτη
 
Για το θέμα έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως υπήρξε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ηρακλείου, το οποίο έφτασε μάλιστα και μέχρι τη Βουλή, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης...
 
Οι βουλευτές Μανόλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος κατέθεσαναναφοράτο ψήφισμα των προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από την ασφάλιση των καταστηματαρχών των κοινοτήτων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ, και ζητούν να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου που αφορά τις κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων.
 
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου διαμαρτύρονται για την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από την ασφάλιση των καταστηματαρχών των κοινοτήτων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εισφορών τους, κίνηση που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των κοινοτήτων, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την ερήμωσή τους. Καλούμε τους αρμοδίους να σκεφτούν τις συνέπειες και να αναστείλουν την εφαρμογή του νόμου που αφορά τις κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων.
 
Ακολουθούν τα ονόματα των πρόεδρων που συμφωνούν:
 
1. Της Τ.Κ. Βουτών Γιώργος Μαλτεζάκης.
 
2. Της Τ.Κ. Δαφνών Νικόλαος Γιακουμάκης.
 
3. Της Τ.Κ. Αγ. Μύρωνος Γιάννης Σηφάκης.
 
4. Της Τ.Κ. Άνω Ασιτών Ευάγγελος Πιπεράκης.
 
5. Της Τ.Κ. Κάτω Ασιτών Θεόδωρος Τριανταφυλλάκης.
 
6. Της Τ.Κ. Πενταμοδίου Ευάγγελος Τσατσάκης.
 
7. Της Τ.Κ. Πετροκέφαλου Γεώργιος Αθητάκης.
 
8. Της Τ.Κ. Πυργούς Μιχαήλ Χαιρέτης.
 
9. Της Τ.Κ. Σταυρακίων Ευστράτιος Ανωγειανάκης.
 
10. Της Τ.Κ. Σκαλανίου Ελευθέριος Τρουλιτάκης.
 
11. Της Τ.Κ. Κερασίων Ιωάννης Κογκάκης.
 
12. Της Τ.Κ. Βενεράτου Εμμανουήλ Ζαϊμάκης.
 
13. Της Τ.Κ. Αυγενικής Ιωάννης Δερμιτζάκης.
 
14. Της Τ.Κ. Σίβας Ιωάννης Γιαουζάκης.
 
15. Της Τ.Κ. Αγίου Σίλα Μαρία Κυπράκη.
 
16. Της Τ.Κ. Προφήτη Ηλία Νίκος Μαρτιμιανάκης.
 
17. Της Τ.Κ. Κυπαρίσσου Ευάγγελος Δασκαλάκης»

papadakisnews.blogspot.gr